Gemeente Schiedam


'Bijenbaan' Slimme Watering groot succes


Wethouder Grijzen toverde in maart, samen met bewoners van Spaland, de trambaan langs de Slimme Watering om in een bij-vriendelijke groenzone. Er werden bijvriendelijke struiken geplant en Irado zaaide vervolgens een groot aantal plantvakken in met zaad van bij- en vlindervriendelijke struiken en bloemen.

In juni maakten en plaatsten de Violierkids, leerlingen van basisschool De Violier, samen met bewoners een aantal 'bijenhotels'. Hierin kunnen solitaire bijen hun eitjes kwijt. Solitaire bijen zijn niet agressief en hebben geen volk te verdedigen. Deze bijenhotels passen om die reden prima in bewoond gebied.

Aangezien het Nederlandse landschap qua aanbod van bloemen sterk is verschraald, zijn vele soorten wilde bijen in gevaar. In de afgelopen jaren heeft er een onrustbarende bijensterfte plaats gevonden in Nederland. Dat is in meerdere opzichten vervelend. Zo is onze voedselvoorziening bijvoorbeeld voor een belangrijk deel afhankelijk van de bestuivende arbeid door bijen. Om die reden is 2012 dan ook uitgeroepen tot 'Jaar van de bij'. www.jaarvandebij.nl Opent in nieuw venster .

Schiedam gaf met deze bijenbaan invulling aan het 'Jaar van de bij'. Wijkbewoner Marcel Polak maakte prachtige foto's van de talrijke insecten die op de bloemen af komen.