TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 31-08-2012

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 31 augustus
Nederland 1 - 21.25 uur

ONTVOERDE KINDEREN GEVLUCHT BIJ VADER

Gulbahar en Mizgin waren drie en één jaar oud toen hun Koerdische vader hen in 2001 ontvoerde naar Duitsland. Zijn vrouw Sirin, was als veertienjarige aan hem uitgehuwelijkt en werd door hem mishandeld. Nadat hij in 2000 werd opgepakt op verdenking van moord, zette Sirin een scheiding in gang en bracht de kinderen onder bij haar ouders in Limburg. De in zijn eer aangetaste vader wist na zijn vrijlating de kinderen op te sporen en pakte ze met een smoes van oma af. Toen Sirin hem smeekte de kinderen aan haar terug te geven, bedreigde hij haar met de dood.

Elf jaar lang hoorde de wanhopige moeder niets van haar meisjes. In 2010 riep Sirin de hulp in van VERMIST en er volgde een oproep in het programma en op de website. ⤨Deze zomer kwam er een mail binnen van Gulbahar en Mizgin! Ze hadden hun namen via google op de site gevonden en hoopten dat VERMIST hun moeders adres wist. Door hun vader waren ze wijs gemaakt dat Sirin hen in de steek had gelaten en omdat ze bang waren dat hij zou ontdekken dat ze hun moeder zochten, moest met grote omzichtigheid een bezoek worden voorbereid. VERMIST reisde met Sirin naar Duitsland waar ze, na een hachelijk avontuur, haar oudste dochter Gulbahar kon omhelzen. De jongste, Mizgin, werd door haar gewelddadige stiefmoeder in huis gehouden. Het risico van ontdekking werd te groot en Sirin keerde verscheurd huiswaarts, met achterlating van haar telefoonnummer.

Twee dagen later gebeurde wat iedereen vreesde: de vader van de kinderen vond op de slaapkamer van de kinderen het telefoonnummer van zijn ex en ontstak in woede. Gulbahar en Mizgin zonden hun moeder een noodbericht dat ze bij vader waren weggelopen en naar haar toe wilden komen. Na een martelende dag van afwachten of vader ze niet zou onderscheppen in de trein, kon Sirin haar dochters op het station van Arnhem in de armen sluiten.

Voor meer informatie ga naar www.vermist.nl