25ste Grand Seigneur voor Fiona Hering

De hoogste onderscheiding binnen de modebranche, de "Grand Seigneur", is dit jaar door de jury toegekend aan Fiona Hering, een van Nederlands meest toonaangevende modejournalistes. Geroemd worden haar grote kennis van de (internationale) modebranche, vlotte taalgebruik, scherpe analyses en humor.

Hierdoor heeft zij volgens de jury gedurende een kwart eeuw bijgedragen aan het modebewustzijn van de Nederlandse consument. De "Grand Seigneur" wordt voor de 25ste keer uitgereikt. Eerdere prijsdragers zijn onder meer Viktor & Rolf, Marlies Dekkers, Lidewij Edelkoort, G-Star Raw, Jan Jansen en Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin.

Fiona Hering werkte 21 jaar lang als modejournalist voor de Telegraaf en werd in 2009 fashion features editor at large voor het modetijdschrift Glamour. Sinds begin dit jaar is zij Fashion Features Director voor de Nederlandse Vogue. Ze schreef spraakmakende columns voor Dagblad De Telegraaf en Het Parool, werkte als modedeskundige voor Radio Noordzee, en geeft regelmatig via RTL Boulevard haar visie op modeontwikkelingen en kleedgedrag.

Ze reist de hele wereld over, interviewt toonaangevende ontwerpers, jong talent, stijliconen en beroemdheden en vult haar eigen rubrieken met prachtige mode-reportages. Naast haar werkzaamheden voor dag- en modebladen en TV heeft Fiona Hering ook vier boeken geschreven: 'Gucci, mode-poepjes en de juiste bone-structure', 'Prada & Amore', `Fiona's Wereld' en 'Mart Visser - Haute Couture'.

De bij de onderscheiding behorende sculptuur, een ontwerp van Wendela Gevers Deynoot, zal door MODINT-voorzitter Alphons Schouten op donderdag 22 november worden overhandigd tijdens het eerste Nationale Modecongres in het EYE in Amsterdam.

De jury bestaande uit Louki Boin, Liesbeth in 't Hout, Mariette Hoitink, Frans Ankone, Jan Berger, John de Greef en voorzitter Han Bekke, waren het dit jaar unaniem eens met de keuze van de 25e Grand Seigneur winnaar.

De jury is van mening dat Fiona Hering van zeer grote betekenis is voor de modebranche in het algemeen en de modejournalistiek in het bijzonder. Al eerder mochten naast mode-ontwerpers o.a. een illustrator, fotografenduo, een modeopleiding en dan nu werderom een journaliste de belangrijke prijs in ontvangst nemen. "Wij zijn trots op de Fiona Hering als nieuwe "Grand Seigneur" winnaar", aldus juryvoorzitter Han Bekke.

De Grand Seigneur is de oeuvre prijs voor de modebranche en wordt jaarlijks toegekend door MODINT, de ondernemersorganisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel. Vorig jaar ging de prijs naar ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem.