Fiona Hering ontvangt de Oscar van de mode 'De Grand Seigneur'

Fiona Hering ontvangt de Oscar van de mode "De Grand Seigneur" Een vereerde en emotionele Fiona Hering ontving gisteren uit handen van MODINT voorzitter Alphons Schouten de 25ste Grand Seigneur. De uitreiking vond plaats na het 1ste Nationaal Modecongres.

Vrienden, familie en velen uit modevak waren getuige van een blije en ontroerde winnaar bij de feestelijke uitreiking van de prijs in het EYE in Amsterdam.

De jury - bestaande uit Han Bekke (voorzitter), Frans Ankone, Jan Berger, Louki Boin, John de Greef, Liesbeth in't Hout en Mariette Hoitink - was unaniem in het toekennen van de 25ste Grand Seigneur aan modejournaliste Fiona Hering. Winnaars van de Grand Seigneur worden geselecteerd volgens de voor deze prijs geldende strenge criteria: Personen of bedrijven in Nederland die meerdere jaren achtereen middels hun professie, specialiteit, visie of product hebben bijgedragen aan het modebewust maken van het publiek in ons land. De vierentwintig personen die met deze oeuvreprijs werden bekroond waren ontwerper, modemaker, modemarketeer, fabrikant, detaillist, trendwatcher, stylist, redacteur, journalist, illustrator, fotograaf of docent.

Zodra Fiona Hering op televisie aan het woord komt spitst de modeliefhebber zijn oren: in elke zin verweeft de modejournaliste supersnel vaak wel drie modeweetjes tegelijk. Met haar vaart, verve en humor bereikt zij miljoenen mensen. De Nederlandse tv brengt geen behoorlijk modeprogramma. Daarom vindt de jury de uitzendingen van Fiona Hering in RTL Boulevard extra waardevol. De toon waarop zij bericht over couture en confectie, kunst en straatmode, is uniek.

Fiona, dit jaar toevallig 25 jaar in het vak, becommentarieert de mode vanuit een achtergrond als modejournalist. Fiona Hering schreef columns voor De Telegraaf en voor Het Parool, werkte voor Radio Noordzee en schreef daarnaast boeken: `Gucci, mode-poepjes en de juiste bone-structure', Prada & Amore'en `Fiona's Wereld'. Vooral met haar monumentale boek `Mart Visser - Haute Couture' leverde Fiona Hering een bijdrage aan Nederlandse modepublicaties die de jury zeer hoog waardeert.

Na 21 jaar dagbladjournalistiek bij De Telegraaf werd Fiona Hering in 2009 redactrice bij het maandblad Glamour. En zodra begin dit jaar de Nederlandse editie van Vogue uitkwam werd zij er als Fashion features director verantwoordelijk voor de tekstartikelen en interviews over mode. Via internet krijgt het publiek nu supersnel informatie over mode. Maar die blogs en video's gaan per definitie niet verder dan de zichtbare oppervlakte. Journalisten als Fiona Hering, die met ervaring en met internationaal overzicht dieper op de zaken kunnen ingaan, zijn helaas steeds schaarser.

De jury spoort de winnares van de 25ste Grand Seigneur dan ook aan om de enorme modekennis die zij in 25 jaar heeft opgedaan, te blijven delen. Met het enthousiasme dat haar kenmerkt!

MODINT, de ondernemersorganisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel looft deze onderscheiding jaarlijks uit.