Zorgwekkend: rook in bijna helft cafes


woensdag 19 december 2012

Uit onderzoek dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag publiceerde blijkt dat het aantal cafes waar niet gerookt wordt licht gestegen is ten opzichte van het voorjaar.

De maatregelen van Minister Schippers om de boete bij overtreding van het rookverbod te verdubbelen hebben dus onvoldoende geholpen. Dat nog steeds wordt gerookt in bijna de helft van de cafes vindt de Hartstichting zorgwekkend, net als haar partners binnen de Alliantie Nederland Rookvrij!

Sinds de versoepeling van het rookverbod in de horeca, waarbij het aan eenmanszaken met een oppervlakte kleiner dan 70 m2 werd toegestaan de asbakken terug op tafel te zetten, is er sprake van flinke normvervaging: veel cafes lieten uit concurrentieoverwegingen het roken weer toe.

De regels zijn onduidelijk en uitzonderingen lokken uit tot overtreding. Alle redenen om weer een lijn te trekken en de horeca helemaal rookvrij te maken. Dat is gezond voor bezoekers en personeel. Van oneerlijke concurrentie is geen sprake meer en de handhaving wordt simpel. Veel landen
gingen ons voor en hebben hun horeca inmiddels 100% rookvrij gemaakt.

Alliantie Nederland Rookvrij!
De Alliantie Nederland Rookvrij! is een netwerk van samenwerkende partijen die een samenleving nastreeft waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van tabaksgebruik. Dit wil de Alliantie realiseren door het op gang brengen van een maatschappelijke beweging, waarin tal van organisaties en
mensen krachten bundelen voor hetzelfde doel: een effectief tabaksontmoedigingsbeleid, een groei van het aantal niet-rokers en meer rookvrije omgevingen.