Remeker kaas van De Groote Voort winnaar `beste belegen kaas van Ned..


* Algemeen
* Professional

Biologische boerderij De Groote Voort heeft met zijn Remeker kaas de titel `Beste belegen kaas van Nederland' gewonnen. NieuwVers organiseerde de wedstrijd om de aandacht te vestigen op kazen die zich onderscheiden door hun smaak en duurzame productiewijze. Een smaakjury met kaaskenner Betty
Koster (l`Amuse), culinair journalisten Felix Wilbrink (Telegraaf) en Puck Kerkhoven (Red Fox) koos uit vijf koplopende kaasproducenten de lekkerste. Koster: "De winnaar is niet te kopieren. Er zit frisheid en daardoor spanning in, `terroir'. Er vormt zich al een kristalletje en hij is
aantrekkelijk zout. Anders dan de `makkelijker' zoet-zoute en vette kazen die het altijd goed doen bij de consument. "

Jersey Koeien
Winnaar Van de Voort uit het Gelderse Lunteren houdt 90 melkkoeien van het ras Jersey. Die lopen het grootste deel van het jaar buiten in de kruidenrijke weide. Mest is voor de boeren een belangrijke graadmeter voor kwaliteit: die moet volkomen verteerd zijn en licht prettig ruiken. Dat
bereikt Van de Voort door geen krachtvoer in de vorm van brok te gebruiken, maar gerst, haver en lupine uit de omgeving. De dieren worden niet geent en het bedrijf slaagt er al 8 jaar in antibioticavrij te werken. De dikke melk van de Jersey koeien wordt verwerkt tot rauwmelkse Remeker kaas,
zonder conserveringsmiddelen en kort gepekeld in ongeraffineerd zeezout.

>>

* 6 keer gelezen
*