Ingezonden persbericht


Lumière presenteert tijdens het
42e International Film Festival Rotterdam (23 januari - 3 februari 2013)

SHOKUZAI (PENANCE)

Eerste Japanse crime van prijswinnend regisseur KIYOSHI KUROSAWA (scenario en regie, bekend van TOKYO SONATA)

Gebaseerd op de gelijknamige roman van de Japanse schrijfster KANAE MINATO (Confessions)

Met KYOKO KOIZUMI, YU AOI, EIKO KOIKE,
SAKURA ANDO, CHIZURO IKEWAKI

Officiële selectie
Toronto International Film Festival 2012 en het 70th Venice Film Festival

EENMALIGE VERTONING OP HET IFFR
Japans / Engels ondertiteld - 270'
Zondag 27 januari - 11.45 uur - Cinerama 1
(en dus niet dinsdag 27 januari)

Vanaf 18 juli te zien in de bioscoop

SHOKUZAI is gebaseerd op het derde boek van Kanae Minato. Haar debuut Confessions verkocht meer dan 2 miljoen exemplaren en werd zeer succesvol verfilmd. De film is een schokkende portret van een keten tragische gebeurtenissen zoals beleefd door vijf verschillende vrouwen. Een onthulling van het gif en de duisternis van de menselijke ziel.

Kyoko Koizumi speelt Asako, een moeder wiens jongste dochter Emili 15 jaar geleden is vermoord. Op aangrijpend realistische wijze portretteert Koizumi een vrouw die van ongekende razernij zich kan schikken in haar lot. Emili's vier klasgenoten die getuigen waren van de misdaad en opgroeien met de last van boetedoening worden vertolkt door vier jonge talentvolle actrices; Yu Aoi, Elko Koike, Sakura Ando en Chizuru Ikewaki. Door de bijdrage van de geweldige cast komt de mysterieuze waarheid langzaam aan de oppervlakte.

De film is geregisseerd door de bekende regisseur Kiyoshi Kurosawa van o.a. Tokyo Sonata (2008) en Bright Future (2003). Hij stelt zich voortdurend de vraag - Waarom vervallen deze vrouwen van de ene tragedie in de andere, en wat is boetedoening?

Synopsis
In een klein Japans dorp slaat vijftien jaar geleden het noodlot toe als het basisschoolmeisje Emili door een vreemde man wordt ontvoerd en vermoord. Vier klasgenoten met wie Emilie aan het spelen was, vinden haar lichaam. De dader wordt nooit gevonden en de zaak blijft onopgelost. Verscheurd van verdriet roept Emilis moeder Asako (Kyoko Koizumi) een soort vloek over de vier meisjes uit, die zeggen zich het gezicht van de dader niet te kunnen herinneren. Ze zullen elk op hun eigen manier boete doen voor hun zwijgen. Diep getroffen door Asakos veroordeling en belast met de vloek worden de vier meisjes de volwassenheid in gedwongen, die uiteindelijk een keten van tragische gebeurtenissen veroorzaakt.

......………

BEYOND THE HILLS van Cristian Mungiu - te zien in de bioscoop THE HYPNOTIST van Lasse Hallström - te zien in de bioscoop OFFLINE van Peter Monsaert - te zien in de bioscoop TROIS MONDES van Catherine Corsine - te zien vanaf 14 maart CALL GIRL van Mikael Marcimain - te zien vanaf 4 april PASSION van Brian de Palma - te zien vanaf 25 april SHOKUZAI (PENANCE) van Kiyoshi Kurosawa - te zien vanaf 18 juli