Mulder: lusten en lasten van aardgaswinning eerlijk verdelen

Energie is onmisbaar in onze samenleving. Onze huidige energiebronnen raken langzaam op of zijn erg vervuilend. We willen de overstap maken naar duurzame energie. In 2016 moet 8 procent van de energie...

Nadat Nederland jarenlang van de lusten van de aardgaswinning heeft geprofiteerd, dienen zich nu ook de lasten aan. Groningen wordt al een aantal jaren getroffen door aardbevingen, die in kracht toe lijken te nemen. Veel huizen zijn beschadigd geraakt door de bevingen. Niet alleen de lusten maar ook de lasten van de aardgaswinning dienen eerlijk te worden verdeeld. Daar heeft woordvoerder Agnes Mulder voor gepleit tijdens een Algemeen Overleg over de gaswinning in Groningen. Wat het CDA betreft dient de veiligheid van de mensen die boven de gasvelden wonen voorop te staan.

Mulder, zelf afkomstig uit het Noorden: "Uit onderzoek blijkt dat de kracht van de bevingen in de toekomst mogelijk niet beperkt blijft tot 5 op de schaal van Richter. Daarmee is mijn ongerustheid alleen maar toegenomen."

Rondom de bevingen bestaat heel veel onduidelijkheid. Zo is de burgemeester van Loppersum (en dus de gemeente) de afgelopen jaren slecht geinformeerd over de ontwikkelingen in de bodem en de risico's die de inwoners liepen. Mulder vindt dit niet acceptabel. Ook is niet duidelijk hoeveel geld er beschikbaar is voor herstel van de schade aan de huizen en voor preventie. Er komt een onderzoek naar de gevolgen voor de waarde van de woningen, maar wat Mulder betreft komt er ook een onderzoek naar de economische consequenties en de imagoschade voor het gebied.

Naar aanleiding van deze en andere vragen van het CDA deed minister Kamp een aantal toezeggingen. Zo komt hij binnenkort met een overzicht van alle onderzoeken die er tot nu toe zijn gedaan, en gaat hij nader in op de reikwijdte van die onderzoeken. Ook zal hij de preventieve maatregelen nader toelichten en aangeven welke criteria daarvoor gaan gelden. Verder gaat hij zich verdiepen in de waardedaling van de huizen als gevolg van de bevingen en zal hij de Kamer daar over informeren. Tot slot gaat hij in gesprek met het bedrijfsleven over mogelijke schade bij bedrijven, waarbij hij specifiek in zal gaan op schade voor de chemische sector en de haven.