Verleng stop op schaliegasboringen

Zondag 24 februari 2013, 17:15u - Liesbeth van Tongeren

GroenLinks wil dat de stop op het boren naar schaliegas met zeker 2 jaar wordt verlengd. Het huidige moratorium op de winning van dit risicogas loopt tot een onderzoek over de risico's van chemische explosieboringen ('fracken') naar schaliegas later dit jaar is afgerond. Deze week werd bekend dat de het onderzoek naar schaliegaswinning in Nederland niet deugt. GroenLinks wil daarom snel een Kamerdebat over schaliegasboringen.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: "De bewoners van Groningen weten wat het is als onderzoek niet goed en tijdig gedaan wordt; laat Minister Kamp die fout niet maken bij de winning van hoogrisico schaliegas"

GroenLinks wil dat het risico op aardbevingen wordt onderzocht bij deze chemische explosieboringen ('fracken'). Daarnaast moeten volgens GroenLinks de maatschappelijke kosten en baten goed in kaart gebracht worden. Alleen een buitenlandse literatuur studie is onvoldoende. De partij wil daarom snel een debat met Minister Kamp over een goede onderzoeksopzet.

Van Tongeren: "Een besluit over het toestaan van chemische explosieboringen kan pas genomen worden na een complete afweging van alle consequenties, dus ook de kans op aardbevingen en bodemdaling".