Rode Kruis Vlaanderen

Bloedserieus richt pijlen op jongeren

Vzw rekent dit academiejaar op 16.500 bloeddonoren Mechelen, 1 maart 2013 â Gisteren werd in de Campus Sint-Lukas Brussel de eerste bloedinzameling voor de nieuwe campagne van Bloedserieus gehouden. De vzw Bloedserieus wil in 6 Vlaamse studentensteden zo veel mogelijk studenten en jongeren mobiliseren om bloed te geven. Rode Kruis-Vlaanderen is blij met het initiatief en hoopt dat de jongeren ook in de toekomst trouwe donoren blijven.

6 studentensteden
Bloedserieus plant tot en met 16 april in het totaal 19 bloedinzamelingen. Gent en Leuven zijn de twee studentensteden waar Bloedserieus een lange traditie heeft en het goed doen. In Antwerpen en Brussel is het potentieel groot. Daar wordt de grootste groei verwacht. Ten slotte worden ook in Diepenbeek en Kortrijk inzamelingen gehouden.

Accent op donortrouw
Bloedserieus voert twee maal per academiejaar campagne. Voor 2012-2013 mikt de organisatie op 16.500 bloedgiften. âDat aantal lijkt zeker haalbaarâ, zegt Piet Waterkeyn, Voorzitter van Bloedserieus. âIn het najaar van 2012 overschreden we al de kaap van 9.000. We zijn dus ruim voorbij halfweg. Met deze voorjaarscampagne willen we het accent leggen op donortrouw. â, aldus Waterkeyn.

Instroom belangrijk voor Rode Kruis
Voor Rode Kruis-Vlaanderen is Bloedserieus een van de motoren om nieuwe bloeddonoren aan te trekken. Nele de Vos, Verantwoordelijke Donorwerving: âOndanks een sensibiliseringscampagne begin januari, hebben we de afgelopen 2 maanden een daling van het aantal bloeddonoren met 3,5% vastgesteld ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Hier zijn ongetwijfeld legio redenen voor: het zware winterweer, de gewijzigde regeling rond dienstvrijstelling voor federale, Vlaamse en lokale ambtenaren en ten slotte de griepepidemie die nu al enkele weken woedt. De bloedvoorraad is gelukkig op peil. Toch blijft het voor Rode Kruis-Vlaanderen belangrijk om over een grote pool van donoren te beschikken. Hoe groter de pool, hoe minder vaak we steeds op dezelfde mensen beroep moeten doen.â

Initiatieven als Bloedserieus zijn zeer welkom om een constante instroom van nieuwe donoren te verzekeren. Er is namelijk ook voortdurend een uitstroom van donoren door onder meer ziekte, zwangerschap, het bereiken van de maximumleeftijd of verhuis.

Vooruitgang met 10%
Bloedserieus is aan een steile opmars bezig. Vorig academiejaar klokte de actie af op net geen 15.000 donoren. Dat betekende toen een vooruitgang met meer dan 10%. âAls dit jaar het vooropgestelde doel wordt gehaald, dan gaan we nog eens evenveel vooruitâ, verklaart Piet Waterkeyn. Bloedserieus zoekt daarom steeds naar leuke initiatieven die de studenten kunnen motiveren. Zo krijgt iedereen een goodiebag en verder zijn er in alle steden activiteiten. Bloedserieus Leuven organiseert al jaren een Boombal met volksdansen. In Brussel is er de traditionele pannenkoekenslag met tombola en in Antwerpen is de Bloedserieusquiz een gekend fenomeen. Voor de Diepenbeekse student staat dan weer een fakbar op het programma. Piet Waterkeyn besluit: âAllemaal leuke initiatieven uiteraard, maar voor Bloedserieus en Rode Kruis-Vlaanderen blijft het doel om trouwe donoren te werven die hun leven lang doneren.â

In Vlaanderen doneert ongeveer 3% van de bevolking, terwijl 70% ooit bloed nodig heeft. Alle info over Bloedserieus (data bloedafnames en overige acties) staat op www.bloedserieus.be.