Peter Oskam: Amber Alert nu ook 's nachts is goede zaak

Deelnemers aan het Amber Alert kunnen binnenkort kiezen of ze 's nachts een bericht op hun mobiele telefoon willen ontvangen. Dat heeft de politie besloten na druk vanuit de Tweede Kamer. CDA'er Peter Oskam had hierover Kamervragen gesteld aan minister Opstelten. Oskam: "Juist de eerste uren na een vermissing zijn cruciaal. Als iemand 's avonds vermist wordt is het dus zeer wenselijk om na 22.00 uur per sms een AMBER Alert te kunnen versturen."

Bij de invoering van AMBER Alert was het een bewuste keus van de politie om na 22.00 uur geen sms'jes te sturen omdat het niet effectief zou zijn. Ook zouden er mensen zijn die bezwaren hebben tegen het ontvangen van berichten in de nacht.

De Landelijke Eenheid van de Nationale Politie is nu bezig om samen met het bedrijf Netpresenter de technische voorbereidingen te treffen. Over een tot anderhalve maand is het dan mogelijk om ook 's nachts AMBER Alerts te versturen. Via de site van AMBER Alert kunnen mensen aangeven of ze 's nachts wel of geen berichten willen ontvangen.