'Scherm bedrijfsmatig gehouden pluimvee af'

Alle in ons land bedrijfsmatig gehouden pluimvee moet de komende drie maanden worden afgeschermd van contacten met wilde vogels of met uitwerpselen van die vogels. Dit dringende verzoek heeft het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) gisteren per brief gedaan aan de hoogste veterinaire baas van het ministerie van EZ.

Voorzitter Eric Hubers van de vakgroep LTO/NOP Pluimveehouderij had gehoopt, dat het ministerie nog deze week het verzoek zou inwilligen. Vanmiddag had hij echter nog geen aanwijzing dat dit gaat gebeuren. Hij vraagt om spoed en gaat er nu van uit, dat dit begin volgende week wel gebeurt.

Aanleiding zijn de twee recente uitbraken van vogelgriep (AI), onlangs in Lochem en deze week in Zeewolde. In beide gevallen gaat het om bedrijven, waar de dieren door vrije uitloop naar buiten kunnen. Wilde vogels lijken de meest waarschijnlijke oorzaak van de uitbraken. In beide gevallen vertoonden de dieren dermate klinische verschijnselen, dat de betrokken pluimveehouders zelf hun dierenarts inschakelden.

Opvallend is dat bij de twee uitbraken in 2012 (Kelpen Oler en Hagestein) klinische verschijnselen amper waarneembaar waren. De uitbraken van vogelgriep (net als die vorig jaar alle laag-pathogeen) kwamen toen via serologische monitoring boven water.

Organisaties in de pluimveesector vrezen dat met elke nieuwe uitbraak de kans toeneemt dat andere landen maatregelen nemen om pluimvee-export uit Nederland te weren. Dit kan zeer ingrijpende gevolgen hebben voor bedrijven. Ook zouden zorgvuldig opgebouwde afzetmarkten definitief verloren kunnen gaan.

22 maart 2013

BRON: LTO / NOP