SP wil provinciebestuur wakker schudden


30-03-2013 o De SP Statenfractie van Drenthe wil weten wat het provinciebestuur doet bij toekomstige schade door aardbevingen.
Naar aanleiding van de recente aardbevingen in de provincie Groningen staan de kranten vol van berichten hoe de inwoners geholpen kunnen worden bij de afwikkeling van hun schade en hoe in de toekomst de schade zoveel mogelijk beperkt kan worden. Voorbeelden van de acties in de provincie
Groningen zijn een speciale ombudsman voor klachten over de afwikkeling van schade. Ook wordt er gekeken naar toepassing van nieuwe sensoren die maanden van te voren de opbouw van spanningen in de ondergrond registreren.

In het verleden zijn er ook in Drenthe veel zogenaamde geinduceerde aardbevingen geweest. Bij Roswinkel zijn er in een periode van 14 jaar 39 bevingen geregistreerd. Een ander voorbeeld is Midlaren waar in februari 2009 ongeveer 41 kleinere bevingen hebben plaats gevonden. Het is zeker niet
uit te sluiten dat er geen bevingen in Drenthe meer zullen optreden. Niet alleen doordat er gas gewonnen wordt maar ook doordat de ondergrond steeds intensiever gebruikt gaat worden. SP Statenlid Smits:

,,Het beleid rond het gebruik van de ondergrond is volop in beweging. Ik verwacht een proactieve houding van de provincie Drenthe. Het lijkt mij geen goede zaak als bij toekomstige bevingen de Drent 'het wel kan schudden''.

Vragen:
1.Vindt u dat Drenthe ook acties moet ondernemen om schade te voorkomen bij toekomstige bevingen als gevolg van opslag of winning van (aard) gas of enige andere schade ten gevolge van het gebruik van de (diepe) ondergrond?
2.Zo nee, waarom niet?
3.Zo ja, op welke manier wordt er door de provincie Drenthe gewerkt aan het voorkomen van schade en het goed afhandelen van schade door geinduceerde bevingen?
4.Aan de Drentse Structuurvisie Ondergrond 2.0 worden aantal nieuwe gebruiksfuncties* en een aantal kleine gas en olie velden toegevoegd. Er is geen Milieu Effect Rapportage (MER) gedaan voor deze nieuwe toevoegingen. Waarom heeft u ervoor gekozen om hiervoor geen MER te laten doen?

* Geinduceerde aardbevingen: bevingen veroorzaakt door gaswinning
* Winning schaliegas, steenkoolgas, Ultradiepe geothermie en Hoge temperatuuropslag (HTO)