UM-onderzoekster wint Volksgezondheidsprijs 2012

UM-onderzoekster wint Volksgezondheidsprijs 2012

4 april 2013

Dr. Gera Nagelhout, onderzoekster bij CAPHRI, heeft de Volksgezondheidsprijs 2012 gewonnen voor haar proefschrift `It has been done elsewhere, it can be done everywhere. Impact of smoke-free legislation of smoking', waarmee ze in oktober 2012 promoveerde aan de UM. De prijs werd op 3 april 2012 uitgereikt tijdens het Nederlandse Congres Volksgezondheid 2013 in Ede. De prijs is bestemd voor een jonge onderzoeker, aan het begin van zijn of haar carriere, die een proefschrift of een aantal daarmee vergelijkbare artikelen heeft geschreven. De jury hanteerde daarbij de volgende criteria: wetenschappelijke kwaliteit, originaliteit, impact - dat wil zeggen de bijdrage aan de Nederlandse volksgezondheid of gezondheidszorg, toegankelijkheid en presentatie.

Uit de 12 inzendingen koos de jury unaniem voor het proefschrift van Nagelhout. Volgens de jury heeft Nagelhout zich met haar onderzoek bij uitstek op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt bij de wetenschappelijke bestudering van een maatschappelijk probleem, namelijk het effect van rookverboden op rokers. Op basis van data uit het International Tobacco Control Policy Evaluation Project voerde ze een internationale vergelijking uit naar beleidsmaatregelen om roken te verbieden in openbare gebouwen, op het werk en in de horeca, en naar het effect van die maatregelen.

Bijzonder vond de jury Nagelhouts grote aantal publicaties op relatief jonge leeftijd en daarnaast de kwaliteit van haar onderzoek. De jury was onder de indruk van de originaliteit en de veelheid van invalshoeken van waaruit het onderwerp is geanalyseerd. Zo onderzocht ze - onder andere - ook de rol van de media, psychosociale factoren, en sociaal-economische verschillen. Hoewel gebruik gemaakt werd van een bestaand databestand, heeft Nagelhout met een veelheid van analysetechnieken laten zien dat ze een veelbelovende jonge onderzoekster is.

Na de prijsuitreiking op het Nederlands Congres Volksgezondheid presenteerde Nagelhout de resultaten uit haar proefschrift en ging ze in op de actuele situatie rondom de rookvrije horeca in Nederland. Ze waarschuwde in haar presentatie dat het opheffen van de uitzondering op de rookvrije horeca voor kleine cafes niet voldoende is. De overheid moet ook de rookruimtes verbieden en met een publiekscampagne uitleggen dat een rookverbod nodig is om niet-rokers te beschermen tegen de gezondheidsschade van meeroken.

De Volksgezondheidsprijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van EUR 1500,-, dat besteed kan worden aan een (internationaal) wetenschappelijk symposium, cursussen of werkbezoek en wordt uitgegeven door de Vereniging voor Volksgezondheid en Wetenschap (www.verenigingvenw.nl).

Gera Nagelhout is verbonden aan de CAPHRI school for Public Health and Primary Care en STIVORO.