Onderzoek naar risico aardbeving in Botlek

Op verzoek van GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren laat staatssecretaris Wilma Mansveld uitzoeken hoe het zit met de risico's van aardbevingen in het Botlek-gebied door de boringen naar aardgas in de regio. Dat liet ze weten in een debat met de Tweede Kamer over chemiebedrijf Odfjell. In Groningen leidden gasboringen onlangs tot diverse aardschokken.

Met het onderzoek willen GroenLinks en de staatsecretaris duidelijkheid krijgen of fabrieken en installaties in de Rotterdamse haven wel bestand zijn tegen aardschokken. Van Tongeren vroeg Mansveld daarnaast om bedrijven als Odfjell, die keer op keer in de fout gaan, zelf voor alle controles te laten betalen. Dat wilde Mansveld niet toezeggen. GroenLinks zal daarom dinsdag een motie indienen om dat alsnog te regelen.

Odfjell moest eind juli vorig jaar onder zware druk van de inspectiediensten de hele terminal stilleggen en alle tanks leegmaken. Inmiddels mogen 78 van de 300 opslagtanks weer worden gebruikt. Van Tongeren: 'Dit bedrijf staat onder verscherpt toezicht. GroenLinks vindt het niet terecht dat de rekening van alle extra onderzoeken bij slecht functionerend bedrijven als Odfjell bij de belastingbetaler wordt neergelegd. Dat is bovendien ook niet eerlijk naar andere bedrijven die hun zaken wel op orde hebben.'

De Rotterdamse fractie van GroenLinks heeft eerder al voorgesteld om bedrijven die stelselmatig een loopje nemen met de veiligheid geen plek meer te bieden in de Rotterdamse haven.