Vogelgriep H7N9 in China in perspectief


Gepubliceerd op
5 april 2013

Door
Central Veterinary Institute

Dat er dodelijke slachtoffers onder mensen in China zijn gevallen door de milde vogelgriep H7N9 is bijzonder. Tot nu toe zijn er alleen humane sterfgevallen gerapporteerd bij H7 (H7N7) en H5 (H5N1) virussen die hoogpathogeen (sterk ziekmakend) waren voor pluimvee.

- De social media buttons kunnen niet getoond worden - controleer uw instellingen

Er zijn ook zijn infecties van het subtype H9N2 (een subtype dat laagpathogeen is voor pluimvee) bij de mens bekend. Van dit H9N2-virus is bekend dat bepaalde genen die voor interne eiwitten coderen, verwant zijn aan genen van het hoog pathogene H5N1 virus.

Het nu in China aangetroffen H7N9-virus heeft geen kenmerken dat het hoogpathogeen maakt voor pluimvee, maar bezit wel een aantal genetische kenmerken (onder andere, mutatie in HA die zorgt voor betere binding aan humane receptor, deletie in NA en mutatie 627 in polymerase PB2), die ook
voorkomen bij voor pluimvee hoogpathogene virussen die gedetecteerd zijn bij humane sterfgevallen.

In 2003 overleed in Nederland een dierenarts aan besmetting met hoogpathogeen H7N7. Het H7N9-virus dat momenteel in China voor problemen zorgt, lijkt niet verwant te zijn aan het H7N7-virus uit 2003. De H7N9-variant is een totaal ander virus dat een aantal van de eerder genoemde eigenschappen
gemeen heeft met het H7N7-virus dat in 2003 in Nederland voorkwam.

Het H7N9-virus is pathogeen voor mensen, maar zeer waarschijnlijk niet voor pluimvee. Daardoor zal het in pluimvee minder opvallen. In Nederland hebben we een early warning systeem en serologisch monitoringsprogramma om dit soort virussen in een vroeg stadium te detecteren.

Lees meer over vogelgriep op de website van het CVI.

* JH (Annet) Blanken
Persvoorlichter CVI JH (Annet) Blanken
Contactformulier

Central Veterinary Institute

Het CVI draagt bij aan de bescherming van de dier- en volksgezondheid door onderzoek aan en advisering over dierziekten

* [IMG] Indonesische delegatie op bezoek bij het CVI
* [IMG] Vogelgriep in Zeewolde niet identiek aan vogelgriep in Lochem
* vogelgriep Milde variant vogelgriep Zeewolde bevestigd

Meer nieuws