LTO positief over inzet Dijksma vogelgriep

LTO is positief over de door staatssecretaris Dijksma (EZ) aangekondigde zoektocht naar maatregelen om de risico's van vogelgriep tot een minimum te beperken. Overkapping of afscherming van pluimvee is er een van.

"Daar ben ik blij mee", zegt Eric Hubers van LTO Pluimveehouderij. "Het is goed dat zij samen met ons naar oplossingen zoekt, ook voor de langere termijn." De bewindsvrouw wil in internationaal verband de vrije uitloopstatus voor legpluimvee, scharrelvleeskuikens en biologische kippen zien te behouden.

Met eventuele maatregelen (overkappen, afschermen) van buiten lopend pluimvee zijn wel investeringen gemoeid van de pluimveesector. Dijksma wil eventuele investeringen in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid financieel ondersteunen met een investeringssubsidie.

Het risico van nieuwe uitbraken van vogelgriep is overigens niet geweken. Hubers: "Een tijdige overkapping of afscherming zou de kans op uitbraken op bedrijven, waar de dieren buiten vrij rondlopen, aanzienlijk kleiner hebben gemaakt. Het is erg spijtig, dat we dit met elkaar niet voor elkaar hebben gekregen."

Bij nieuwe uitbraken van laag pathogene vogelgriep zal Rusland alleen nog een importbeperking doorvoeren voor pluimvee en -producten voor bedrijven, die binnen een zogenoemd beperkingsgebied liggen. "Dat is een compliment aan Dijksma. Het is in elk geval winst ten opzichte van eerdere maatregelen vanuit Rusland."