Dierenactivisten op vrije voeten

De opgepakte activisten van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) werden gisterenavond heen gezonden nadat zij 28 uur hebben doorgebracht op het politiebureau in Den Bosch. De 5 dierenvrienden moeten 16 juli 2013 verschijnen voor de politierechter in Den Bosch.

ADC-campagneleider Robert Molenaar: 'De zaak ligt nu bij de rechter. Is het redden van beagles die anders gebruikt zouden worden in dierproeven en ten dode zijn opgeschreven een misdaad of een heldendaad?

Ik zal de rechter vragen om niet ons maar MSD Animal Health te veroordelen. De honden, katten en vele andere dieren die in Boxmeer worden gebruikt in experimenten hebben nooit een misdaad gepleegd. Zij hebben de pech om in deze wereld te komen als proefdier.'

In de nacht van 9 op 10 april redde ADC 6 jonge beagles uit een proefdierfokkerij van Jan Rutten in Escharen. Alle honden zijn ondergebracht bij warme gezinnen die de dieren goed verzorgen.

In de hondenfokkerij worden honden gefokt voor dierproeven. De honden zijn eigendom van MSD Animal Health in Boxmeer. In een recente publicatie (1) van MSD Animal Health komt naar voor dat 5 tot 10% van de honden in de leeftijdscategorie 6 tot 9 weken sterven in de fokkerij van Jan Rutten . In een MSD Animal Heatlh vaccinatie studie naar de ziekte van Weil werden 124 honden gebruikt. 4 honden stierven al voor aanvang van het experiment. Na afloop van het experiment werden alle honden afgemaakt. In een eerdere studie werden 10 zwangere honden gebruikt in een vaccinatie studie.