Rode Kruis Vlaanderen

Plasma en bloedplaatjes doneren kan nu ook tot 71 jaar

Mechelen, 16 april 2013 â De maximumleeftijd voor donoren van plasma en bloedplaatjes is met vijf jaar opgetrokken. Wie de afgelopen drie jaar al een bloedproduct afleverde, mag vanaf nu ook tot 71 jaar bloedplaatjes en plasma doneren. Dat mocht totnogtoe slechts tot 66 jaar. Voor wie vol bloed gaf, was deze wetgeving al langer van kracht. Rode Kruis-Vlaanderen is uiteraard erg tevreden met de beslissing, maar hoopt dat ook jonge donoren de weg naar de donorcentra en mobiele bloedcollectes blijven vinden.

Positief signaal
Gekende schenkers mogen plasma en bloedplaatjes nu dus 5 jaar langer geven. Nele de Vos, verantwoordelijke donorwerving bij Rode Kruis-Vlaanderen: âHet bereiken van de maximumleeftijd is een belangrijke reden waarom we afscheid moeten nemen van donoren die soms nog heel enthousiast en trouw langskomen in onze donorcentra. Dat deze donoren nu vijf jaar langer plasma en bloedplaatjes mogen geven, is een positief signaal. De voorwaarde voor al onze donoren die ouder zijn dan 66 is wel dat ze de voorbije 3 jaar minstens één donatie van een bloedproduct hebben gedaan en dat onze afnameartsen uiteraard groen licht geven.â

Bloedvoorraad stabiel
In het eerste kwartaal van 2013 stelde Rode Kruis-Vlaanderen een daling vast van 7,6% van het aantal donaties voor vol bloed. Parallel met deze evolutie ziet Rode Kruis-Vlaanderen ook een duidelijke afname van ongeveer een 5 % van het aantal bloedzakjes dat ziekenhuizen hebben opgevraagd. Vertrekkend met een goede bloedvoorraad eind 2012, maakt dat de huidige bloedvoorraad voor alle bloedgroepen op dit ogenblik normaal is voor deze periode.

Nele de Vos: âWe merken een duidelijke trend dat ziekenhuizen en hun artsen steeds rationeler omspringen met bloedproducten. Wat betreft het aantal bloedgiften zien we dat het zware winterweer en de opmerkelijk lange griepepidemie ons de voorbij maanden parten hebben gespeeld. Daarnaast lijdt het geen twijfel dat de wijziging van de dienstvrijstelling voor ambtenaren die bloed geven, zich op sommige plaatsen ook laat gevoelen. De Vlaamse en federale ambtenaren waren in 2012 al aan de beurt, terwijl in vele steden en gemeenten de nieuwe regeling nu pas wordt ingevoerd. Een aantal van deze donoren lijkt dus af te haken, maar er zijn ongetwijfeld ook heel wat ambtenaren die gewoon blijven bloed geven. Daar zijn we uiteraard heel dankbaar voor.â

70% heeft ooit bloed nodig, slechts 3% geeft
Het aantal mensen dat voor het eerst bloed kwam geven, is in het afgelopen kwartaal licht gestegen. Rode Kruis-Vlaanderen noteerde het afgelopen kwartaal 2% meer nieuwe donoren t.o.v. dezelfde periode in 2012. âWe zijn dit jaar gestart met een sensibiliseringscampagne. Die heeft haar effect niet gemist. De boodschap was en is dan ook glashelder: slechts 3% van onze bevolking geeft bloed, terwijl 70% het ooit zal nodig hebben. Heel wat jongeren hebben dit goed begrepen, getuige daarvan de cijfers van Bloedserieus. Die jongerenactie loopt nog tot vandaag, maar de eerste cijfers zijn ook deze keer erg bemoedigend.â Rode Kruis-Vlaanderen blijft de bevolking oproepen om de stap tot bloeddonatie te zetten. De groep van donoren mag niet slinken en de organisatie wil in de toekomst een stabiele bloedvoorraad blijven garanderen.