Vogelgriep H7N9 in China vermoedelijk wijdverspreid


Gepubliceerd op
19 april 2013

Door
Central Veterinary Institute

Vanwege het aantal mutaties dat het virus heeft ondergaan in vergelijking met eerdere vogelgriep-uitbraken in het Italie en Nederland, moet ervan uitgegaan worden dat het virus al een tijd rondwaart en wijdverspreid is, zo stellen M. Jonges c.s. in Eurosurveillance.

- De social media buttons kunnen niet getoond worden - controleer uw instellingen

Op basis van vergelijkend genoomonderzoek van het virus van diverse H7-vogelgriepuitbraken bij pluimvee met het genoom van de H7N9 virussen die nu in China zijn gevonden, komen experts tot de conclusies dat het H7N9 virus wijdverspreid is. Het virus veroorzaakt zeer waarschijnlijk bij vogels
geen ziekte, maar deze zijn vermoedelijk wel de bron. Onderzocht is op genoom-niveau hoe het virus zich heeft aangepast aan de menselijke gastheer.

Omdat dit virus bij vogels niet tot ziekte leidt, wordt infectie niet door klinische verschijnselen opgemerkt. Het lijkt erop dat niet alle mensen ziek worden als gevolg van besmettting. Om de verspreiding goed in beeld te brengen is een goed geplande surveillance en monitoring nodig. Tot nu
toe lijkt het H7N9 nog niet makkelijk van mens naar mens te spreiden.

In het artikel in Eurosurveillance worden de genomen van diverse AI H7 influenza-uitbraken vergeleken. Ook is gekeken naar de ziekteverschijnselen (en dodelijke slachtoffers) die de diverse uitbraken bij mens en dier veroorzaakten.

* JH (Annet) Blanken
Persvoorlichter CVI JH (Annet) Blanken
Contactformulier

Central Veterinary Institute

Het CVI draagt bij aan de bescherming van de dier- en volksgezondheid door onderzoek aan en advisering over dierziekten

* [IMG] Antibioticumresistentie door ESBL's in de Nederlandse veehouderij
* [IMG] Oesterherpesvirus in de Waddenzee
* [IMG] Vogelgriep H7N9 in China in perspectief

Meer nieuws



Gegevens artikel in Eurosurveillance:

Jonges M, Meijer A, Fouchier RA, Koch G, Li J, Pan JC, Chen H, Shu YL, Koopmans MP. Guiding outbreak management by the use of influenza A(H7Nx) virus sequence analysis. Euro Surveill. 2013;18(16):pii=20460.

Meer informatie over vogelgriep op deze website