Nederland roept op vrijheid van meningsuiting te beschermen

`De vrijheid van meningsuiting en mediavrijheid zijn fundamentele mensenrechten. Niet alleen voor journalisten maar ook voor een samenleving zelf, zodat mensen in vrijheid hun mening kunnen vormen en daarover kunnen debatteren. Een democratische samenleving bestaat niet zonder persvrijheid.' Dat zei minister Timmermans vandaag ter gelegenheid van de internationale dag van de persvrijheid. Deze dag werd in 1993 door de Verenigde Naties ingesteld om persvrijheid wereldwijd onder de aandacht te brengen en te bevorderen.

Nederland is sinds december 2011 voorzitter van de door Nederland opgerichte Freedom Online Coalitie. Een cross-regionale coalitie van inmiddels 19 landen, waaronder de VS, Zweden, Costa Rica en Kenia. Deze coalitie wil de internetvrijheid bevorderen zodat het internet vrij en toegankelijk voor iedereen blijft. Van 16 tot 18 juni zal minister Timmermans deelnemen aan de derde Freedom Online conferentie. Deze conferentie in Tunesie, een land waar internet een cruciale rol heeft gespeeld in de transitie naar een democratischer samenleving, is een goede gelegenheid om aandacht te vragen voor internetvrijheid in deze regio, aldus de minister.

In veel landen wordt de persvrijheid nog dagelijks geschonden. Zo zijn sinds het begin van het conflict in Syrie al 47 journalisten gedood terwijl zij verslag probeerden te doen van de situatie. Ook journalisten in Somalie, een land waar gewapende Islamitische milities opereren, riskeren elke dag hun leven om verslag te doen van wat er gebeurt in hun land. De afgelopen zes jaar zijn bijvoorbeeld al 11 journalisten van het onafhankelijke radiostation Radio Shabelle vermoord. Helaas is dit een wereldwijde trend; het afgelopen jaar zijn nog nooit zoveel journalisten, bloggers, cyberactivisten en andere mensen werkzaam in media vermoord, opgesloten of mishandeld om wat zij hebben geschreven of gezegd. De cultuur van angst die hierdoor ontstaat heeft vergaande gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting, aldus minister Timmermans.