Voorzitter Eerste Kamer: "Het vrije woord vitaal voor de democratie."

4 mei 2013

"Vrijheid van pers is geen doel op zich, maar een noodzakelijk onderdeel van een vrije samenleving die te allen tijde beschermd moet worden. Het vrije woord voor ieder individu maar ook het vrije woord van de pers om de communis opinio te duiden, is een essentieel onderdeel van de democratie.

Wanneer die mogelijkheid wordt ontnomen, betekent dit het einde van de democratie. De pers heeft een waakhond functie. Wanneer deze wordt weggenomen, voeren tirannie en willekeur de boventoon. Ook als politicus ben ik mij daar ten volle van bewust. Hoe de pers vervolgens omgaat met de haar gegeven vrijheid, komt aan op het gewetensvol handelen van journalisten zelf en brengt dus verantwoordelijkheid met zich." Dit zei Voorzitter Fred de Graaf van de Eerste Kamer der Staten-Generaal in een rede in het perscentrum Nieuwspoort in Den Haag op 4 mei 2013.

De Graaf sprak op de jaarlijkse bijeenkomst, georganiseerd door de Nederlandse persverenigingen ter herdenking van hen die in de bezettingstijd het leven lieten voor de vrijheid van meningsuiting. In zijn toespraak herdacht de Kamervoorzitter hen die gedurende de Tweede Wereldoorlog onder levensgevaarlijke omstandigheden hebben gepoogd de bevolking te informeren over de verderfelijkheid van het nazi-regime en de noodzaak van verzet. "In een week waarin wij onze vrijheden, welbevinden en verstrekkende mogelijkheden hebben gevierd, is het van groot belang te beseffen dat dit geen vanzelfsprekendheden zijn. Dit alles is duur bevochten." De Graaf ging ook in op beperkingen van de persvrijheid en overheidscensuur die zich ook thans in veel landen voordoen.

* Volledige toespraak Voorzitter pdf Zie het origineel.