LTO Groningen enqueteert leden over gevolgen aardbevingen

LTO Noord Groningen heeft de leden benaderd met een enquete over mogelijke schade van aardbevingen als gevolg van de gaswinning in deze provincie. De ruim duizend leden van de zeven afdelingen kregen eind vorige week een vragenlijst toegestuurd en kunnen deze tot en met 25 mei a.s. retourneren.

Voorzitter Hilbrand Sinnema van LTO Groningen heeft de indruk dat boeren nogal terughoudend zijn geweest met hun reacties, nadat onlangs enkele bevingen in het gebied leidden tot grote zorgen en onrust bij inwoners: "De NAM en ook gemeenten hebben dezelfde indruk en daarom is het goed dat we beter in beeld krijgen wat de gevolgen zijn en wat er aan de hand is."

De aardbevingen kunnen leiden tot schade aan bijvoorbeeld gebouwen, mestkelders, drainagesystemen en een daling van het maaiveld. De leden van LTO Noord wordt gevraagd of ze materiele schade hebben en of ze dat al hebben laten taxeren.

Secretaris Peter Prins van het provinciaal bestuur meldt een grote respons: nadat de vragenlijst enkele dagen terug is verstuurd, had hij vanmorgen al bijna honderd ingevulde enquetes retour. Sinnema vindt het ook belangrijk, dat bij het ministerie van Economische Zaken binnenkort bekend is welke aanwijzingen bestaan van schade op bedrijven en aan woningen.

LTO Noord heeft samen met de Groninger Bodembeweging en het Gronings Particulier Grondbezit de krachten gebundeld in de Samenwerking Mijnbouw Schade.

06 mei 2013

BRON: Jack Luiten, Martijn Wielhouwer