ICT Detacheerder Eliantie keert vakantiegeld uit in Bitcoins

De Rijswijkse ICT detacheerder Eliantie keert als eerste bedrijf in Nederland het vakantiegeld van hun personeel de komende maand uit in Bitcoins. Een Bitcoin is een vorm van elektronisch geld, en tevens de naam van de open source software die is ontworpen om dit te gebruiken. Bitcoins, afgekort BTC, kunnen worden opgeslagen op een personal computer in de vorm van een wallet bestand of worden beheerd door een derde partij met portemonneedienst. In beide gevallen kan het geld naar een ander persoon worden verzonden via het internet door iedereen met een Bitcoinadres.

In tegenstelling tot de meeste valuta is Bitcoin niet afhankelijk van het vertrouwen in een centrale uitgevende instelling. Dit elektronische geld maakt gebruik van een database verspreid over knooppunten van een peer-to-peer-netwerk om transacties te journaliseren, en maakt gebruik van cryptografie om te voorzien in de nodige beveiliging, zodat Bitcoins alleen kunnen worden uitgegeven door de persoon die er eigenaar van is, en nooit meer dan een keer uitgegeven kan worden door die eigenaar.

Eliantie heeft al sinds 2010 een aparte ruimte ingericht waar computers 24 uur per dag aan het minen zijn, het zogenaamde delven van de coins. Hiermee heeft het bedrijf een dermate grote buffer Bitcoins dat ze het vakantiegeld kunnen uitkeren in Bitcoins. Het personeel reageerde aanvankelijk terughoudend maar na een aantal informatieavonden zijn ze vrijwel allemaal overtuigd van de voordelen.

De directie van Eliantie is blij met deze primeur en heeft in de afgelopen jaren wel vaker het voortouw genomen in detacheringsland. Het innovatieve bedrijf won in 2007 de Computable Award voor beste ICT detacheringsbedrijf van Nederland door haar personeel te onderwerpen aan vitaliteits clinics en werd in de jaren 2011, 2012 en 2013 genomineerd voor deze prestigieuze award. "Soms is het nodig eens een totaal nieuwe weg in te slaan, dat maakt ondernemen leuk en houdt iedereen binnen de organisatie scherp, aldus de directie"