Van Dijk: Gebrekkige JSF-info maakt controle onmogelijk

Minister Hennis van Defensie moet de Tweede Kamer volledige informatie geven over de JSF. Dat zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk naar aanleiding van het rapport van de Rekenkamer over de gebrekkige informatievoorziening rond de JSF. Van Dijk: `Al 16 jaar krijgt de Tweede Kamer schimmige informatie over de JSF. Het budget kwam jarenlang niet overeen met het gewenste aantal toestellen. Op die manier kan de Tweede Kamer zijn werk niet doen.'

De regering wil dit jaar een besluit nemen over aanschaf van de JSF. Van Dijk eist maximale transparantie over het peperdure toestel. Zonder de juiste informatie kan het parlement geen verantwoord besluit nemen. Hij zal daartoe een debat aanvragen met minister Hennis.

De aanleiding voor het Rekenkamer-onderzoek was het feit dat ook Rutte en Samsom slecht werden geinformeerd door Defensie. Tijdens de formatie kon Defensie niet zeggen hoeveel de JSF zou kosten. Rutte zou daarop hebben gezegd: 'Weet je wat? Ik hoef dat ding al niet meer.' Van Dijk herinnert de coalitie in elk debat aan die scherpe opmerking.