Medische hulpverlening oefent grieppandemie

Het nieuwe SARS-virus, dat de afgelopen weken aan ruim twintig mensen van over de hele wereld het leven kostte, is een gevaar voor de wereldgezondheid. Zo stelt de Wereldgezondheidsorganisatie. Een medicijn tegen deze resistente variant is nog niet ontwikkeld. Zorginstellingen in Zeeland zijn zich in toenemende mate bewust van het risico en de gevolgen van een grootschalige uitbraak van infectieziekten, een van de meest voor de hand liggende risico's in elke regio. Bij een naderende grieppandemie vormen zij een crisisorganisatie onder regie van GGD en de Gemeenschappelijke Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR).

Op initiatief van ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen en het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis vindt op 11 en 12 juni a.s. een grote oefening plaats. Geen spectaculaire bewegingen van ambulances, maar 'kantooroefeningen': op vier verschillende plekken in Zeeland worden crisisteams en actiecentra gevormd. Met elkaar beoefenen zij de rampenopvangplannen: snappen we de plannen, zijn ze afdoende, weten we ze goed toe te passen en elkaar te vinden onder crisisomstandigheden? Ook de Huisartsenposten en de Stichting Huisartsendiensten zijn vertegenwoordigd in de oefening.

Een pandemie ontwikkelt zich niet op een dag. Al twee weken vooraf dringen de eerste signalen van een naderende epidemie door tot de crisisteams. Linda Goense, sectormanager Zorg: "Het is ongelooflijk wat er bij zo'n uitbraak komt kijken aan organisatie. Er wordt een groot beroep gedaan op je zorgcapaciteiten terwijl de helft van je personeel ziek is. Dit vraagt samenwerking en crisisbeheersing." In ZorgSaam locatie De Honte in Terneuzen staat tijdens de oefening een crisisteam paraat, bestaande uit managers Thuiszorg, Ouderenzorg en Ziekenhuis, artsen, infectiedeskundigen en directieleden.

Het zal de crisisteams niet makkelijk worden gemaakt. Oefenleiders zijn goed in het opstellen van weldoordachte en ingewikkelde scenario's. Met als doel de samenwerking tussen de organisaties te oefenen en te evalueren of de crisisplannen die wellicht op enig moment in werking treden, realistisch zijn en afdoende op elkaar zijn afgestemd. Of daarmee daadwerkelijk de schade beperkt kan worden, een crisis beheersbaar kan blijven en de noodzakelijke hulp verleend kan worden. Waar blijkt dat de plannen niet afdoende zijn, zal de evaluatie leiden tot aanpassing.

Rol GHOR

De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) van Veiligheidsregio Zeeland en GGD Zeeland vormen samen het domein Publieke Gezondheid. Goede samenwerking tussen de verschillende hulpverleningsdiensten is cruciaal bij rampenbestrijding en het voorkomen van crises. De GHOR cooerdineert de geneeskundige hulpverlening voor, tijdens en na een calamiteit en zorgt ervoor dat ambulancediensten, ziekenhuizen, huisartsen en specialisten samenwerken als een soepele organisatie zodat slachtoffers van rampen en ongevallen zo snel en zo goed mogelijk worden geholpen.