AMC-onderzoekers ontvangen Veni-subsidie


24 juli 2013

Negentien recent gepromoveerde onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het AMC ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Veni-subsidie voor onderzoek aan de UvA of het AMC. Elke onderzoeker krijgt 250.000 euro. Met deze financiering
kunnen de wetenschappers gedurende een periode van drie jaar onderzoek doen. In totaal vroegen dit jaar 1001 onderzoekers een Veni aan bij NWO. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers uit binnen- en buitenland en uiteindelijk zijn 155 aanvragen gehonoreerd.

Gehonoreerde projecten van AMC-onderzoekers:

Dr. Jeroen van Heijst - Bestrijden van een hardnekkige bacterie
Tuberculose wordt veroorzaakt door een bacterie die zeer moeilijk door vaccinatie te bestrijden is. Jeroen van Heijst gaat bekijken hoe speciale cellen van het afweersysteem, genaamd T-cellen, de tuberculosebacterien aanpakken en hoe dit zou kunnen worden verbeterd.

Dr. Victor Peperzak - Het beheersen van celdood
Kankercellen overleven stress en chemotherapeutica doordat ze een verhoogde hoeveelheid aan overlevingseiwitten bezitten. Victor Peperzak gaat in detail de regulatie van een van de belangrijkste overlevingseiwitten bestuderen met als doel het identificeren van nieuwe kankerspecifieke remmers.

Dr. Carla Ribeiro - Veelvraat beschermt tegen HIV
Speciale afweercellen vormen de eerste verdediging tegen hiv. Deze afweercellen blijken een zelf-verteringsproces te gebruiken voor de afbraak van hiv. Carla Ribeiro bestudeert dit specifieke hiv-verteringsproces en zal aanknopingspunten geven om hiv-infectie te voorkomen of bestrijden.

Dr. Alexander Vlaar - Vers bloed tegen benauwdheid?
Een bloedtransfusie blijkt minder onschuldig dan altijd gedacht. Een groot aantal patienten blijkt benauwd te worden kort na een bloedtransfusie. Alexander Vlaar gaat uitzoeken of de opslagduur van bloedproducten een rol speelt in het optreden van deze benauwdheid.

Dr. Felix Wensveen - De specificiteit van immuniteit
Eenmaal hersteld van een griepje, beschermt je immuniteit je tegen een nieuwe infectie. Maar hoe detecteert het immuunsysteem dit virus? En waarom wordt het virus van volgend jaar niet herkend? Felix Wensveen onderzoekt limieten en mogelijkheden van de specificiteit van immuniteit.

Dr. Rianne van der Windt - Stofwisseling in geheugencellen
Het succes van vaccinaties is afhankelijk van de vorming van geheugencellen. Voor het functioneren van geheugencellen is een juiste stofwisseling cruciaal. Rianne van der Windt gaat bestuderen hoe deze stofwisseling precies werkt en of manipulatie daarvan kan helpen om vaccinaties te
verbeteren.

Lijst met alle Veni-toekenningen

Bron: UvA