Van Raak wil opheldering over afluisteren politici

26-07-2013 o De regering houdt geheim dat in ons land politici worden afgeluisterd door de AIVD. Dat blijkt uit een onderzoek door de commissie van toezicht op de veiligheidsdiensten (CTIVD). Ronald van Raak wil opheldering van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Van Raak: `In een democratie controleren volksvertegenwoordigers de regering en niet andersom. Als de AIVD politici afluistert, moet de Tweede Kamer daarover worden geinformeerd. Het lijkt er nu op dat de regering dat niet durft. Toezichthouder CTIVD liet weten dat een politicus is afgeluisterd, maar de AIVD dat niet wilde melden, omdat anders openbaar zou worden dat de geheime dienst politici afluistert. Dit is de omgekeerde wereld. Als de minister verwacht dat het optreden van de geheime dienst politiek gevoelig ligt, moet hij dat juist melden. Dat is de basis van onze parlementaire democratie.'

Het zou gaan om een voormalige volksvertegenwoordiger die tussen 2005 en 2007 door de AIVD is afgeluisterd. Van Raak wil weten of destijds de Commissie Stiekem van de Tweede Kamer is ingelicht.