Voorkom legionella-infectie na de vakantie

Op uw zonnige vakantieadres, en bij terugkomst loopt u een verhoogde kans op een legionella-infectie. Veel mensen zijn zich niet bewust dat kranen en douches die langer dan een week niet worden gebruikt, legionella kunnen veroorzaken. Op uw zonnige vakantieadres, en bij terugkomst loopt u een verhoogde kans op een legionella-infectie. Veel mensen zijn zich niet bewust dat kranen en douches die langer dan een week niet worden gebruikt, legionella kunnen veroorzaken. Legionellabesmetting is volgens UNETO-VNI te voorkomen door een paar eenvoudige maatregelen te nemen.

Legionellabesmetting

De kans op legionellabesmetting is het grootst bij warm weer en als kranen niet regelmatig genoeg worden gebruikt, waardoor water in de leidingen stil staat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uitkomt. Deze twee factoren vergroten de kans op vermeerdering van de legionellabacterie.

Legionella-infecties hebben grote gevolgen, varierend van vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking, forse griep tot zelfs de dood. Jaarlijks zijn er 300 ziekenhuisopnames als gevolg van legionellabesmetting, maar aangenomen wordt dat het aantal besmettingen in werkelijkheid veel groter is.

Advies

UNETO-VNI raadt (terugkerende) vakantiegangers aan voor het gebruik van koud- en warmwaterkranen deze een minuut lang te laten stromen. Daarbij is het belangrijk om het water rustig te laten stromen, om te voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt. Verneveling ontstaat voornamelijk onder de douche. Je kunt dit voorkomen door de sproeikop onder water in een emmer te houden of de douchekop in een washandje te verbergen.

Doorspoelen is belangrijk om de kwaliteit van het water te kunnen waarborgen. Het doorspoelen zorgt er ook voor dat na lange stilstand de opgeloste stoffen in water, zoals metalen, uit de drinkwaterleiding gespoeld worden.

Gebruiksinstructie

Het drinkwaterbedrijf is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het drinkwater tot de watermeter in de woning. Na de watermeter is echter de bewoner verantwoordelijk. Veel mensen realiseren zich niet dat water net als een pak melk beperkt houdbaar is en koel bewaard moet worden. Daarom heeft UNETO-VNI een gebruiksinstructie gemaakt met tips om legionella te voorkomen. De gebruiksinstructie is terug te vinden op de website van UNETO-VNI.

Tips om legionellabesmetting te voorkomen

- Spoel alle koud- en warmwaterkranen voor het eerste gebruik uit voorzorg tijdens en na de vakantie een minuut lang door.

- Laat het water rustig stromen en voorkom dat u daarbij het water vernevelt. Dat doet u door de sproeikop onder water in een emmer te houden, in een washandje of het sproeistuk van de kraan af te halen.

- Ook een tuinslang die in de volle zon hangt kan flink opwarmen, waardoor zich legionella kan ontwikkelen. Spoel daarom eerst een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt. Voorkom ook hier verneveling.

- Vaak kunt u zelf de temperatuur van het warm water instellen. Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 graden heeft.