MAX: Dramaserie Gerede Twijfel

Serie gebaseerd op echte gebeurtenissen
Het komt vaker voor dan we denken. Iemand zit onschuldig vast door fouten tijdens het politieonderzoek of in het proces daarna. Soms bewust, soms door nalatigheid. "Er bestaat geen absoluut bewijs," zegt hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen daarover. En daarom zette hij het project `Gerede Twijfel' op aan de Juridische Faculteit van de Universiteit van Maastricht. Hij was het ook die het initiatief nam voor een dramaserie gebaseerd op het werk van hem en zijn studenten, maar ook op enkele casussen die zij in het verleden succesvol bestudeerden. De dramaserie "Gerede Twijfel" is vanaf maandag 19 augustus iedere werkdag om 19.25 uur bij MAX op NED 2 te zien.

In Gerede Twijfel houdt professor De Ruyter (gespeeld door Harry van Rijthoven) met zijn werkgroep oude misdaadzaken tegen het licht. Hij en vijf studenten bestuderen dossiers om na te gaan of er geen fouten zijn gemaakt tijdens de waarheidsvinding en de rechtsgang. Elk van hen staat op een wissel in het eigen leven; ze zijn jong en alles wat ze meemaken is nog zo nieuw. Door geconfronteerd te worden met moord, moordenaars, achterblijvers van slachtoffers, met niet gehoorde getuigen verandert er ook veel in hun leven.

De zaken in de serie zijn allemaal op ware gebeurtenissen gebaseerd, maar vaak hebben de schrijvers namen en plekken veranderd, omdat de feiten soms nog gevoelig liggen bij de betrokkenen.

De krimi voert de kijker door heel Nederland. Immers, bij de zaken die Van Koppen met zijn groep heeft behandeld, speelt de locatie vaak een belangrijke rol. Men spreekt immers over `De Puttense Moordzaak' of `De Zaanse Paskamermoord'.

Daardoor ontstond er ook een unieke samenwerking tussen de regionale omroepen die samen zorgden voor een landelijke "dekking" bij het gelijktijdig uitzenden in het najaar en de winter van 2012. De serie is geproduceerd door Bing Film. MAX zendt de dramaserie nu deze zomer uit.

De meeste afleveringen van de serie zijn geschreven door Dick van den Heuvel, die eerder naam maakte met krimi's als `Russen' en `Van Speijk'.

MAX: Gerede Twijfel

Van maandag 19 t/m vrijdag 30 augustus (10 afleveringen) Iedere werkdag om 19:25 uur op NED 2

www.omroepmax.nl