Grote retrospectieve Henry van de Velde in Jubelparkmuseum Brussel

21-06-2012
Ter gelegenheid van de 150ste geboortedag van Henry van de Velde zal in de herfst van volgend jaar een retrospectieve van zijn werk lopen in het Jubelparkmuseum in Brussel.

De tentoonstelling Henry van de Velde - Passie, functie en schoonheid zal een chronologisch overzicht van het leven en het werk van deze veelzijdige kunstenaar brengen aan de hand van een nooit eerder gezien ensemble kunstwerken en vele documenten zoals foto's en brieven. Ze wordt georganiseerd door de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in samenwerking met de Klassik Stiftung Weimar. In het voorjaar 2013 loopt zij in het Neues Museum Weimar en van 13 september 2013 tot 12 januari 2014 zal zij te zien zijn in het Jubelparkmuseum in Brussel. Tal van activiteiten met betrekking tot Van de Velde zullen in de marge van deze retrospectieve worden opgezet door andere instanties.

Van de Velde (1863-1957) werd opgeleid als kunstschilder, maar ontwikkelde zich tot architect, interieurarchitect, designer, pedagoog en kunstadviseur. Hij liet een indrukwekkend oeuvre na en bouwde een internationale carriere uit met tal van realisaties in Belgie, Duitsland, Nederland en Frankrijk. Bekende gebouwen zijn onder meer de villa Bloemenwerf in Ukkel, verschillende art-nouveauwoningen in Weimar, het Kroeller-Mueller Museum in Otterlo en de modernistische Boekentoren van de universiteit van Gent, Hij stond aan de wieg van de kunstschool waaruit het Bauhaus zou ontstaan en richtte in Brussel de kunstschool Ter Kameren op. Met zijn meubels, zilverwerk, porselein, juwelen, boekbanden en andere creaties wist hij als geen ander praktisch nut en elegante stevigheid met elkaar te combineren. Hij verwierf er internationale faam mee.

Henry van de Velde - Passie, functie en schoonheid 13 september 2013 - 12 januari 2014

Jubelparkmuseum Jubelpark 10 B-1000 Brussel www.kmkg.be - info@kmkg.be