Taaltechnologen peilen politieke week op twitter

Datum bericht: 13 september 2013

In opdracht van onderzoeksbureau TNS NIPO hebben taaltechnologen Antal van den Bosch en Eric Sanders van de Radboud Universiteit afgelopen week een `politieke twitteranalyse' uitgevoerd. De migratietop, de Eerste Kamer en de JSF waren de drukst besproken onderwerpen op twitter, de afgelopen week.

twitter over JSF

De taaltechnologen van het Centre for Language Studies voerden de twitteranalyse uit in aansluiting bij een onderzoek dat TNS NIPO deed naar het vertrouwen in het kabinet. Uit dat onderzoek blijkt dat het in de week voor Prinsjesdag bar slecht gesteld is met het vertrouwen van de Nederlanders in de huidige regering. Slechts 12 procent geeft aan vertrouwen te hebben in dit kabinet - een historisch lage score.

Veel PvdA en VVD, nauwelijks 50 Plus

Van den Bosch en Sanders hebben gedurende de peilperiode (9 t/m 12 september) het twittergedrag van Nederlanders gemonitord. Van alle politieke partijen werd vooral over de PvdA en de VVD getwitterd. In een kwart (24 procent) van de tweets waarin een politieke partij werd genoemd, betrof het de PvdA; de VVD volgde op de voet met 22 procent, de PVV werd in 13 procent van de gevallen genoemd. De overige partijen waren minder goed zichtbaar - met name 50 Plus was ondermaats vertegenwoordigd.

Migratietop, JSF

Door de week heen is te zien dat er op maandag en dinsdag nog veel getwitterd werd over Roemenen en Bulgaren - en dan met name in de regio Den Haag. Op maandag 9 september werd aldaar een top over arbeidsmigratie georganiseerd. Dinsdag, op de dag van de eerste plenaire vergadering na het zomerreces, kwam de Senaat/ Eerste Kamer veelvuldig aan bod. Die dag kondigde het CDA aan voornemens te zijn in de Eerste Kamer tegen het pensioenplan van het kabinet stemmen. Daarnaast is te zien dat naarmate de week vorderde de JSF en PvdA steeds vaker in een adem in een twitterbericht langs komen. Het was op donderdag 12 september ook duidelijk zichtbaar dat de PvdA in Eindhoven over de JSF discussieerde: de meeste twitterberichten over dat onderwerp kwamen die dag ook uit die stad.

Zie voor meer informatie het persbericht van TNS NIPO.

Zie het origineel.