Here & There

2013-08-22

Op 14 september opent in de Wetenschappelijke bibliotheek van de Nationale Bank de tentoonstelling Here & There, die een dertigtal kunstwerken uit de collectie van onze centrale bank in de schijnwerpers plaatst. Aan bod komen zeer diverse talenten uit de Belgische hedendaagse kunst, zoals Hans Op De Beeck, David Claerbout, Raoul De Keyser, Michael Borremans, Marin Kasimir, Felten-Massinger enz. De start van de tentoonstelling valt samen met de Open Monumentendagen op 14 en 15 september. Tijdens dit weekend kan eveneens het historisch gebouw worden bezocht waarin de tentoonstelling is gehuisvest.

Sedert 1972 verzamelt de Nationale Bank werken van Belgische of in Belgie wonende kunstenaars. Normaliter bevinden de kunstwerken zich verspreid in de gangen van de Bank en de kantoren van het personeel. Van 14 september tot 31 oktober kunnen meer dan dertig werken uitzonderlijk door het publiek worden bezichtigd.

Zoals de titel Here & there aangeeft, is het centrale thema van de tentoonstelling de evocatie van plaatsen, het universum en sferen. Kunst bezit het vermogen om ons een inkijk te schenken in verafgelegen of verdwenen werelden, overtuigende utopieen te construeren en het ruimtelijk vernuft te openbaren.

De tentoonstelling is zowel coherent als zeer gevarieerd, van de sombere visies van Dirk Braeckman tot de monumentale fotografische werken van Felten-Massinger, van Raoul De Keyser die met enkele trekken een wereld creeert tot Bob Verschueren die de natuur binnenhaalt in de bollen van het Atomium. Een zeldzame mix die een verfrissende kijk biedt op de hedendaagse Belgische creatie.

Tijdens het weekend van de Open Monumentendagen in Brussel (14 en 15 september) kunnen de bezoekers een rondleiding krijgen in het historisch gebouw dat onderdak biedt aan de tentoonstelling. Het gebouw herbergt vandaag de bibliotheek van de Nationale Bank en wordt veelvuldig bezocht door studenten en onderzoekers.

Here & There

Waar? Bibliotheek van de Nationale Bank, Warmoesberg 57, 1000 Brussel

Wanneer? van 14 september tot 31 oktober 2013

Openingsuren: 10 tot 17 u van maandag tot zaterdag.

Eveneens open van 10 tot 18 u tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 14 en zondag 15 september.

Gratis toegang.

Informatie: art@nbb.be