Jongeren FNV bonden bezoeken Den Haag

Jongeren van Abvakabo FNV, FNV Bondgenoten en FNV Bouw waren op 9 oktober jl. in Den Haag voor een bezoek aan de Tweede Kamer. Ze kregen rondleidingen en hadden een gesprek met oud-FNV Bouw voorzitter John Kerstens, nu Tweede-Kamerlid voor de PvdA.

De dag begon met een korte gastles over het politieke bestel van Nederland. Met snelle vragen werden de jongeren uitgedaagd om actief mee te doen. Wat is een coalitie? Wat doet het kabinet en wat is de rol van de Tweede Kamer? Alle antwoorden werden gegeven, maar op de vraag wie de nieuwe fractievoorzitter van de 50PLUS partij is moest iedereen het antwoord schuldig blijven.

Daarna mochten de jongeren zelf aan de slag en werd in stemhokjes de parlementaire geschiedenis van Nederland doorlopen: van de Grondwet van 1848, het algemeen kiesrecht van 1919, de sociale wetten van Willem Drees tot de minderheidsregering in 2010.

Halverwege de ochtend trokken de jongeren voor een rondleiding naar het Binnenhof. De Ridderzaal was helaas dicht voor publiek, maar wel werden de Erelijst van Gevallenen en de Eerste Kamer bezocht. Een bezoek in het brandpunt van het nieuws: de dag daarvoor had de Eerste Kamer de pensioenplannen van het kabinet tegengehouden.

`s Middags gingen de jongeren in een nagebouwde Tweede Kamer met elkaar in debat. Hoe gaat zo'n debat en hoe werken meerderheden en coalities?

Daarna ging de groep uiteen. De jongeren van Abvakabo en Bondgenoten hadden een discussie over het Sociaal Akkoord. De jongeren van Bouw kregen een rondleiding door de Tweede Kamer en hadden een gesprek met John Kerstens, op zijn fractiekamer bij de PvdA.

John vertelde uitgebreid over zijn werk als Kamerlid. Moeilijke onderwerpen schuwden de jongeren niet: de JSF, Oost-Europeanen in de bouw, schijnconstructies, problemen met cao-handhaving en de nadelen van in een coalitie zitten, kwamen uitgebreid aan de orde.

Het was een zeer vruchtbare dag waarbij de jongeren niet alleen het politieke Den Haag hebben leren kennen, maar waarbij ook de contacten met mensen van verschillende bonden zijn aangehaald.

Publicatiedatum: 18-10-2013