"Virussen zullen ons altijd blijven uitdagen"

Utrecht, 24 oktober 2013

Oratie Frank Van Kuppeveld

"Virussen zullen ons altijd blijven uitdagen"

Samenvatting

Frank van Kuppeveld, hoogleraar Moleculaire Virologie aan de Universiteit Utrecht, houdt op woensdag 30 oktober zijn oratie, getiteld: 'De virussen draaien door'. Hij zal ingaan op de strijd die de mens voert tegen virussen en de uitdagingen waar deze nog voor staat. Denk aan: polio, MERS en vogelgriep. Ook zal hij wijzen op het belang van samenwerking tussen humane en veterinaire virologie.

Virusinfecties hebben een grote medische en sociale impact op mens en dier. Een belangrijke groep van pathogene virussen zijn de enterovirussen, waartoe onder meer het poliovirus behoort en mond-en-klauwzeervirus. In zijn oratie zal Van Kuppeveld ingaan op uitroeiing van polio en de noodzaak om antivirale middelen tegen polio en andere enterovirussen te ontwikkelen. Hij bespreekt de noodzaak voor diepgaand fundamenteel onderzoek en hoe resultaten uit dergelijk onderzoek de basis vormen voor het ontwikkelen van nieuwe virusremmers. Verder bespreekt hij hoe virusremmers worden geidentificeerd en geoptimaliseerd.

Veterinaire en humane virologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We moeten uitgaan van een One Health-benadering om de verspreiding en implicaties van virusinfecties te controleren.

icon Frank van Kuppeveld, hoogleraar Moleculaire Virologie aan de Universiteit Utrecht Frank van Kuppeveld, hoogleraar Moleculaire Virologie aan de Universiteit Utrecht

One Health

Ongeveer 70% van alle virus infecties in de mens is afkomstig uit dieren, dit zijn de zogenaamde zooenotische infecties. In zijn oratie zal Van Kuppeveld bespreken hoe virussen de overstap van dier naar mens weten te maken. Hij zal ingaan op twee recente zooenotische infecties, namelijk de uitbraak van het MERS-coronavirus - een SARS-achtig virus dat in 2013 in de mens is opgedoken - en de identificatie in 2013 van een nieuw vogelgriepvirus dat mensen kan infecteren: het H7N9-influenzavirus. "Veterinaire en humane virologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We moeten uitgaan van een One Health-benadering om de verspreiding en implicaties van virusinfecties te controleren", aldus Van Kuppeveld.

Oratie

Prof.dr. Frank van Kuppeveld is aangesteld bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Hij houdt zijn oratie op woensdag 30 oktober om 16.15 uur in het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht.

Life Sciences

Dit onderzoek valt onder het strategische onderzoeksthema Life Sciences van de Universiteit Utrecht, onder het subthema Public Health. Dit bundelt het onderzoek naar infectieziekten en het immuunsysteem, hart- en vaatziekten, voeding en gezondheid en translational neurosciences. De focus ligt op infecties en immuniteit en de belangrijke rol van de eigen microflora voor de gezondheid van mens en dier.