GroenLinks ziet mogelijkheden voor snelle start maatregelen Commissie Meijer

Zaterdag 2 november 2013, 10:18u - NienkeHoman -- GroenLinks verwacht van de Provincie en het Rijk dat ze de gepresenteerde plannen op korte termijn omzet in daden. Minister Kamp kan dat doen door de gevraagde 950 miljoen als eis toe te voegen aan de winningsvergunningen van de NAM. Op 1 december vraagt de NAM de eerstvolgende aan en deze vergunning wordt in januari 2014 in de Tweede Kamer besproken. De Provincie kan dat doen door invulling te geven aan de oproep van de Commissie Meijer om partijen bij elkaar te brengen en zo invulling te geven aan de energietransitie. Dat kan met behulp van drie sterke economische sectoren : schone energie, landbouw/ agribusiness en chemie. Dat verzoek sluit mooi aan bij het advies van de denktank van de Groninger Bodem Beweging, waar reeds concrete voorbeelden in staan.

Statenlid Nienke Homan: `Door de NAM 950 miljoen euro te laten betalen, is dit een schoolvoorbeeld van `De vervuiler betaalt' .Dit geld moet onder andere gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen voor alle huishoudens in Noord -Oost Groningen, het aardbeving bestendig maken van huizen en voor het opwekken van lokale duurzame energie. Dit zijn de preventieve maatregelen waar GroenLinks op hoopte!

De adviezen die de Commissie Meijer doet om de Provincie Groningen weer een duurzame toekomst te geven, passen volledig bij de grondwaarden van GroenLinks. De Statenfractie van GroenLinks is daarom enthousiast over het rapport van de Commissie Meijer en ziet graag dat de eerste stappen voor het verbeteren van de kwaliteit, veiligheid en het economisch perspectief snel genomen worden . Het rapport gaat uit van in totaal 20 jaar, maar wat GroenLinks betreft starten we nu.