Provincie Groningen

Groningen, 7 november 2013

Kwartiermakers benoemd voor uitwerking dialoogtafel Noordoost Groningen Jacques Wallage en Pieter van Geel hebben het verzoek van het college van Gedeputeerde Staten aanvaard om in het verlengde van het advies van de Commissie duurzame toekomst Noordoost Groningen (Commissie Meijer) de oprichting van een dialoogtafel vorm te geven.

Op 1 november j.l. heeft de Commissie Meijer het rapport "Vertrouwen in een duurzame toekomst, een stevig perspectief voor Noordoost Groningen" uitgebracht. Eén van de voorstellen is te komen tot een dialoogtafel. De dialoogtafel, zoals de commissie heeft voorgesteld, is een ontmoetingsplek waar de verschillende belangen en invalshoeken in balans kunnen worden gebracht. Dat gebeurt onder meer op basis van gedeelde informatie en kennis en gezamenlijk geformuleerde onderzoeken. In de dialoogtafel komen NAM, EZ en betrokkenen in het gebied tot gezamenlijke adviezen over de gaswinning in relatie tot onder meer de veiligheid en toekomstzekerheid van inwoners en ondernemers in het gebied.

Het provinciebestuur kiest ervoor twee kwartiermakers te benoemen die samen met een secretaris de overlegtafel uitwerken in doelstellingen, thema's, speelveld, samenstelling, werkwijze, financiering (incl. afspraken met financiers) en organisatievorm. Dit gebeurt in samenspraak met belanghebbenden als bewoners(organisaties), ondernemers(organisaties), bestuurders, provincie, Rijksoverheid en NAM. Jacques Wallage en Pieter van Geel zijn bereid gevonden om als kwartiermakers met een voorstel voor de dialoogtafel te komen. De heer van Geel was ook lid van de Commissie Meijer. Op korte termijn zullen verkennende gesprekken met de belanghebbenden in het gebied worden ingepland. Het voorstel zal uiterlijk 1 februari 2014 gereed zijn. De kwartiermakers worden ambtelijk ondersteund door een secretaris, dhr. H. Bloupot.



De heer drs. Pieter van Geel: voormalig lid van Gedeputeerde Staten Noord-Brabant. Van Geel is onder meer oud Staatssecretaris Milieu (later Duurzaamheid). Nu is Van Geel zelfstandig consultant op het gebied van bestuur en energie en vicevoorzitter van het CDA. De heer prof.drs. J. Jacques Wallage: voormalig burgemeester van de gemeente Groningen. Wallage is onder meer oud Staatssecretaris van Onderwijs. Dhr. Wallage is nu voorzitter van de Raad voor het Openbaar Bestuur en daarnaast bijzonder hoogleraar Integratie en Openbaar Bestuur aan de Rijksuniversiteit Groningen.