Zorggebruik enorm onderschat, dat meldt Zorgverzekering.net


UTRECHT, 20131115 -- De gemiddelde Nederlander is zich vaak niet bewust van hoeveel zorg hij of zij gebruikt en welke kosten daaraan verbonden zijn. Onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Zilveren Kruis heeft uitgewezen dat veel mensen onterecht denken het afgelopen jaar geen gebruik te hebben gemaakt van zorg. Dat meldt Zorgverzekering.net op haar website.

Gebruik van zorg
20 procent van de ondervraagden gaf bij het onderzoek aan in het afgelopen jaar geen zorg te hebben gebruikt. Toch blijkt 80 procent van deze mensen wel degelijk zorg te hebben gebruikt, zij zijn bijvoorbeeld eens naar de huisarts (32 procent), tandarts (61 procent) of apotheek (32 procent) geweest.

Volgens Sophie van der Zee, initiatiefnemer van vergelijkingssite Zorgverzekering.net is de onderschatting van het zorggebruik onlosmakelijk verbonden met de onderschatting van zorgkosten. “Dat consumenten zich niet bewust zijn van alle zorgkosten die we met zijn allen maken, is niet heel verrassend. Vaak ligt de nadruk op wat we allemaal niet meer vergoed krijgen, terwijl een standaard doktersbezoek of een simpele controle bij de tandarts niet eens als zorg wordt gezien. Toch moet deze zorg ook betaald worden. De consument is zich daar niet van bewust, omdat zij deze kosten zelf niet hoeft te betalen”, aldus Van der Zee van Zorgverzekering.net.

Eerder onderzoek in opdracht van De Friesland zorgverzekeraar toonde al aan dat mensen geen flauw idee hebben van de hoogte van zorgkosten. In dit onderzoek werd de respondenten gevraagd om de kosten van een heupoperatie in te schatten. Hierbij schatte 38 procent deze kosten op 6.000 euro, 42 procent zette in op 13.000 euro. De werkelijke kosten voor een heupoperatie zijn echter maar liefst 22.000 euro. Dezelfde vraag werd gesteld over de kosten van een gebroken arm. 63 procent schatte deze kosten in op zo’n 2.000 euro. In werkelijkheid kost een gebroken arm 4.000 euro. Van der Zee van Zorgverzekering.net: “Deze onderschatting geeft duidelijk weer hoe onwetend consumenten zijn wat betreft zorgkosten”.

Even naar de dokter
Een woordvoerder van Zilveren Kruis Achmea legt uit dat veel mensen zorg associëren met een ziekenhuisbezoek. Wanneer mensen niet ernstig ziek zijn, en bijvoorbeeld wel naar een fysiotherapeut gaan, realiseren zij zich niet altijd dat dit ook zorg is. Van der Zee van Zorgverzekering.net schetst: “Even naar de dokter bij een verkoudheid of griepje om toch zeker te weten dat er niets anders aan de hand is, wordt snel vergeten als er inderdaad niets ernstigs aan de hand is. Ook een antibioticakuur voor bijvoorbeeld een simpele ontsteking kost geld en moet dus betaald worden. Dit is zorg waarvoor iedereen in Nederland standaard verzekerd is”. De woordvoerder van Zilveren Kruis Achmea geeft aan dat mensen zich onvoldoende realiseren welke kosten zij door de zorgverzekeraar vergoed krijgen.