Belgie verbiedt wilde circusdieren

Circussen in Belgie mogen vanaf 2014 niet langer wilde dieren gebruiken. Vandaag stemde een enorme meerderheid van het Belgische parlement (127 stemmen voor, 3 tegen en 11 onthoudingen) voor het verbod op onder andere leeuwen, tijgers en olifanten in circussen. De nieuwe wet is een reactie op het advies van de Belgische federale Raad voor Dierenwelzijn, die vindt dat het gebruik van wilde dieren in circussen onoplosbare welzijnsproblemen met zich mee brengt. Al meer dan 130 steden en gemeenten in Belgie hadden het gebruik van wilde dieren in circussen al verboden.

De Nederlandse dierenbeschermingsorganisatie Wilde Dieren de Tent Uit zet zich al jaren in voor een verbod op wilde dieren in circussen en is verheugd met dit succes voor de dieren. Belgie volgt hiermee het diervriendelijke beleid van onder andere Oostenrijk en Griekenland die al eerder een verbod instelden. Volgens het Belgische wetsontwerp zijn in de toekomst enkel nog runderen, buffels, varkens, lama's, hoenderachtigen, dromedarissen, kamelen, fretten, konijnen, katten, honden, duiven, ganzen, papegaaien, parkieten, eenden, paarden, ezels, pony's, schapen en geiten toegelaten in circussen, op voorwaarde dat de minimumnormen voor huisvesting worden nageleefd. Dierenbeschermingsorganisatie GAIA uit Belgie noemt het verbod een mijlpaal voor dierenwelzijn.

De laatste jaren loopt de populariteit van circussen met wilde dieren sterk terug. Dit is te wijten aan de ernstige problemen met dierenwelzijn en ethische bezwaren tegen het gebruiken van wilde dieren voor entertainment. Ook Nederland gaat het gebruik van wilde dieren in circussen verbieden. Het verbod werd in het Regeerakkoord van vorig jaar aangekondigd.

"Circussen zijn onmogelijk in staat om te voldoen aan de complexe behoeften van wilde dieren. Door het verbod geven we erkenning aan de natuurlijke complexe behoeften van wilde dieren en gaan we hier waardig mee om. Circussen zijn prima in staat om het publiek op een schitterende manier te vermaken zonder hiervoor wilde dieren te gebruiken" aldus Leonie Vestering, directeur van Wilde Dieren de Tent Uit.

Staatssecretaris Dijksma hoopt het voorstel in het voorjaar van 2014 naar de Tweede Kamer te sturen en heeft opdracht gegeven voor een kortdurend onderzoek naar het welzijn van zeeleeuwen in het circus. Vestering is hierover verbaasd: "Iedereen kan begrijpen dat een zeeleeuw niet in een klein zwembadje thuis hoort. De onnatuurlijke leefomgeving en de kunstjes in het circus zijn totaal ongeschikt voor deze roofdieren. Het aanvullend onderzoek vertraagt de inwerkingtreding van het verbod, waardoor wilde dieren in circussen nog langer onnodig moeten lijden." Dijksma verwacht in februari 2014 de resultaten van het onderzoek naar de Kamer te sturen.