Gasfiasco | GroenLinks Provincie Groningen

Vrijdag 17 januari 2014, 18:27u - NienkeHoman

* Aardbevingen

GroenLinks Groningen is zwaar teleurgesteld dat de gaswinning nauwelijks gereduceerd wordt. De gemiddelde gaswinning lag volgens het winningsplan per jaar op 43,5 kuub gas. Minister Kamp stelt met 42,5 kuub dus gewoon voor om op de oude voet verder te gaan. Bovendien negeert hij wederom het advies van het SodM, die nu zelfs adviseren om niet met het winningsplan van de Nam in te stemmen. Dit is gebrek aan daadkracht. Voor mensen in en om Loppersum is het positief dat er geminderd gaat worden, maar dit betekent dat er meer wordt gewonnen in Scheemda, Hoogezand en Siddeburen als het totaal niet afneemt.

Statenlid Nienke Homan van GroenLinks: "Er lijken geen buitenlandse contracten te worden ontbonden en de verkoop gaat gewoon door. In dat licht is het logisch en terecht dat er 1,2 miljard wordt gecompenseerd aan Groningen." GroenLinks is tevreden dat haar voorstel voor duurzame huizen is overgenomen.

Helaas toont Minister Kamp geen innovatieve blik op de toekomst door gebruik te maken van deze situatie voor een grote duurzame energietransitie. Het lijkt dweilen met de kraan open: doorpompen volgens plan en smartengeld voor Groningers. GroenLinks wil een energierevolutie die nu in Groningen begint. Directe vermindering van het oppompen van gas met minimaal 40% dwingt volgens GroenLinks heel Nederland om de noodzakelijk energietransitie te versnellen.