Provincie Groningen

Groningen, 17 januari 2014

Maatregelen voor veiligheid, schadeafhandeling, leefbaarheid en economie


1,1 miljard voor gaswinningsgebied Noordoost Groningen De provincie Groningen heeft een akkoord bereikt met het kabinet, betrokken gemeenten en de NAM. Dit akkoord omvat een samenhangend pakket aan maatregelen om in Noordoost Groningen de veiligheid te vergroten, de schadeafhandeling te verbeteren, de aangetaste leefbaarheid een impuls te geven en de economie een nieuw perspectief te bieden.

De bevolking in Noordoost Groningen wordt al een lange periode geconfronteerd met veiligheidsrisico's, schade, nadeel en verlies aan economische perspectief door aardbevingen als gevolg van de gaswinning in deze regio. Rond het besluit van de gaswinning is een programma met de regering en NAM afgesproken, gericht op herstel van het gebied en herstel van vertrouwen. Vertrouwen op herstel en herstel van vertrouwen Met dit akkoord kunnen de bewoners in de meest kwetsbare gebieden rekenen op versteviging van hun woningen, een professionele schade-afhandeling, compensatie voor waardedaling, waardevermeerdering en in speciale gevallen bijdragen aan achterstallig onderhoud of tot opkoop van woningen. Ook worden maatregelen genomen voor preventieve verbetering van de infrastructuur. Daarnaast is voor de programmalijnen leefbaarheid en economisch perspectief voor de komende vijf jaar een bedrag van 275 miljoen beschikbaar. Dit is onder meer voor herstructurering, lokale energieopwekking, snel internet en een stimuleringsprogramma voor de economische structuur in de regio te verbeteren. Samen met maatregelen voor veiligheid en schadeafhandeling is er 1,1 miljard beschikbaar om het gaswinningsgebied een nieuwe impuls te geven. Hiervoor hebben de Groningers het afgelopen jaar hard geknokt. Door ons te laten horen, het advies van de commissie Meijer (Duurzame Toekomst Noord-Oost Groningen) en de druk op te voeren is dit resultaat bereikt. Het hele land is er van doordrongen, dat in het gaswinningsgebied iets moet gebeuren. De minister heeft flinke stappen gezet. Er wordt minder gewonnen; het akkoord is Meijer proof, alle 12 maatregelen uit het advies zijn overgenomen en er is zelfs voor de eerste vijf jaar een hoger bedrag beschikbaar gekomen dan de commissie Meijer voorstelde.

Dialoogtafel Voor het herstel van vertrouwen bij de bevolking is een vertrouwenwekkende aanpak nodig. Aan de dialoogtafel zal het akkoord, in een permanente dialoog gezamenlijk met het gebied, verder worden vormgegeven en uitgewerkt. Eind deze maand komen de kwartiermakers dhr. J. Wallage en P. van Geel met het advies over de invulling van deze dialoogtafel. Commissaris van de Koning, Max van den Berg: "We hebben als Groningers onze problemen samen op de nationale agenda gezet. We kunnen nu aan een nieuw hoofdstuk beginnen en weer bouwen aan onze toekomst. We hebben forse financiële ruimte en het vertrouwen gekregen om dit te gaan doen. En dat wordt nog een geweldige opgave!"