VVJ steunt P-Magazine in haar verzet tegen censuur | Journalist


Een (nochtans ernstige en evenwichtige) reportage in P-Magazine over zandwinning in de Filippijen - en de ecologische risico's daarvan - is baggerbedrijf De Nul in het verkeerde keelgat geschoten. De VVJ steunt P-Magazine in haar verzet tegen de rechterlijke censuur die haar op initiatief van
De Nul is opgelegd.



VVJ steunt P-Magazine in haar verzet tegen censuur



Mededeling 28 januari 2014





De VVJ is verbaasd en bezorgd over een rechterlijke beschikking, uitgesproken in kort geding op eenzijdig verzoekschrift, die P-Magazine verbiedt om een artikel over baggerbedrijf De Nul verder te publiceren op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per uur (!).



Het artikel beschrijft nochtans op een ernstige en evenwichtige manier de industriele zandwinning in de Filipijnen, en de risico's die dit met zich meebrengt op ecologisch vlak.



De voorzitter van de rechtbank van koophandel in Dendermonde volgde integraal het eenzijdig verzoekschrift van baggerbedrijf De Nul, en dit zonder enige empathie voor de persvrijheid of de journalistieke regels en praktijken.



Een dergelijke beschikking komt neer op zware censuur. Onder druk van de onnoemelijk zware dwangsom haalde P-Magazine het artikel van haar website.



De VVJ rekent er, samen met P-Magazine, sterk op dat de rechterlijke beschikking woensdag (29.01), bij de tegensprekelijke behandeling van het kort geding, wordt hervormd.



Voor de democratie is het van wezenlijk belang dat journalisten vrij en kritisch - zij het ook deontologisch verantwoord, zoals hier is gebeurd - kunnen berichten over alle gebeurtenissen van maatschappelijk belang.







Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ)

Zennestraat 21 - 1000 Brussel

www.journalist.be

info@journalist.be - tel. 02-777 08 40







Documenten Bestandsgrootte
P-Magazine vs De Nul - artikel.pdf 699.97 KB

Gepubliceerd op 28 januari 2014