140219 Advertentie Noorderkrant 19 februari 2014


De advertentie in de krant

Aan alle inwoners van de gemeente Ten Boer,
Dit is het thema van een informatieavond die de gemeente organiseert op
Donderdag 13 maart
Dorpshuis Ten Boer
Inloop vanaf 18.30 uur, start programma om 19.00 uur

Met het project `Leefbaarheid, een groot goed; wat is uw Deel'' willen wij initiatieven, die het gemeenschapsgevoel in uw dorp of nabije omgeving vergroten, stimuleren en faciliteren. We vinden het belangrijk dat mensen in onze gemeente er voor elkaar zijn. Niemand mag buiten de boot vallen.
Daarvoor is het belangrijk dat onze inwoners, jong en oud, actief zijn in de eigen wijk of dorp.

Dankzij een bijdrage van de provincie Groningen zijn wij in staat om initiatieven die een bijdrage leveren aan de versterking van de leefbaarheid, financieel te ondersteunen.

Daarover willen wij u op 13 maart informeren. Maar er is meer deze avond. U kunt kennismaken met twee geslaagde projecten uit het VONK-project. En twee actieve vrijwilligers gaan iets vertellen over hoe leuk vrijwilligerswerk is. Zij kunnen ook u, ook jou, enthousiast maken.
Wij stellen uw aanwezigheid op 13 maart erg op prijs. We horen graag uw ideeen en initiatieven.

Een vriendelijke groet,
Peter Heidema, wethouder Welzijn (Sociaal Domein)



140219 Advertentie Noorderkrant 19 februari 2014Dit project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen.



Melding Activiteitenbesluit

* Hoekstra 4 in 1 Service
Thesingerlaan 3 te Thesinge
reden van melding: kleinschalig 1-mansbedrijf voor onderhoud & reparatie van auto's.

Informatie
Voor verdere informatie over deze melding(en) kunt contact opnemen met de afdeling Vergunningverlening, Toezicht, Handhaving en GEO-informatie (VTH&G), tel.367 8111 op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

Aanvragen
Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende verzoeken om een vergunning zijn binnengekomen:

Evenementen:
Kermis, 20-22 juni 2014, Dobbestraat Woltersum
Springtime, 3-7 april 2014, Dorpsplein Ten Boer

Winkeltijden
Verzoek zondagsopenstelling, vlomarkt, Rijksweg 257a, Winneweer
Een ieder die meent door deze aanvragen in zijn/haar belang te zijn getroffen, kan binnen vier weken na publicatie zijn/haar zienswijze hieromtrent aan burgemeester en wethouders kenbaar maken.

Algemene wet bestuursrecht (Awb): bezwaar
In de afgelopen periode zijn de volgende besluiten genomen en bekendgemaakt, waarop de Algemene wet bestuursrecht van toepassing is. Datum van verzending staat tussen haakjes:

Drank- en horecavergunning

* Overname cafe, Rijksweg 185 Ten Post (10-02-2014)

Deze vergunningen liggen vanaf de dag na de bovengenoemde data gedurende zes weken ter inzage op het gemeentehuis te Ten Boer.
Indien u het niet eens bent met een verleende vergunning dan kunt u daartegen - afhankelijk van de vergunning - bezwaar of beroep instellen in het kader van de Algemene wet bestuursrecht. Dat kan tot 6 weken na datum van verlening.

Noordelijke duurzaamheidslening nu nog aantrekkelijker
Energiebesparende maatregelen met lage rente, subsidie en energiecoach

Een comfortabele en energiezuinige woning ligt binnen handbereik van woningeigenaren in Groningen, Fryslan en Drenthe. Wie niet direct beschikt over geld om te investeren in energiebesparende maatregelen, kan dit toch doen door een duurzaamheidslening met een zeer lage rente af te sluiten. De
rente van de lening is maximaal 2,4 %, en dat is veel lager dan het rentetarief van banken. Door een energiecoach en een subsidie voor het maatwerkadvies beschikbaar te stellen, verwachten de provincies dat de duurzaamheidslening nog aantrekkelijker wordt.
Comfortabeler wonen en energie besparen is op veel verschillende manieren mogelijk. Zoals door het isoleren van daken en vloeren, vervangen van de verwarmingsketel of plaatsen van zonnepanelen en/of zonneboilers. Om te bepalen welke maatregelen het meeste voordeel opleveren moet voor het
aanvragen van de duurzaamheidslening een zogeheten maatwerkadvies worden uitgevoerd. Om dit extra aantrekkelijk te maken subsidiert de provincie Groningen dit advies tot maximaal EUR 250 en kan vanaf maart gebruik gemaakt worden van een energiecoach die het traject van aanvraag tot uitvoering
begeleidt. Het landelijke lage BTW-tarief van 6% dat geldt tot eind 2014 maakt het nemen van energiebesparende maatregelen nog interessanter.
Huiseigenaren kunnen een bedrag lenen tussen EUR 2.500 en EUR 15.000. De lening kan tot 1 september 2014 worden aangevraagd bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Meer informatie over de regeling, de voorwaarden en het aanvraagformulier zijn te vinden op de website van SNN
www.snn.eu/iebb. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) is de financiele partner voor de regeling. Zij geven onder andere informatie over het actuele rentepercentage op www.svn.nl.
Leefbaarheid, een groot goed; wat is uw Deel?



Omgevingsvergunningen

Tussen 31 januari en 14 februari zijn de volgende aanvragen binnengekomen:
o Singel 6 te Thesinge: vergroten woning
o Lageweg 25 te Thesinge: graven en dempen enkele sloten
o Koopmansplein 23 te Ten Boer: verbouwen kantoor Rabobank tot automatenruimte
o Hemerterweg 2 te Lellens: verwijderen asbest na stormschade
o Stadsweg 74 te Ten Post: slopen asbesthoudende schoorsteen

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning

Burgemeester en wethouders maken bekend een besluit te willen nemen over de volgende aanvragen:

o Thesingerlaan 3 te Thesinge: functiewijziging agrarisch naar wonen en werken (onderhoud en reparatie auto's en tuin- en parkmachines);
o Bovenrijgerweg 19 te Thesinge: overdekken rieten dak met eternit platen

Deze ontwerpbesluiten liggen van 20 februari gedurende zes weken ter inzage bij het Loket Bouwen en Wonen van de dienst Ruimtelijke Ordening en Economische zaken, Harm Buiterplein 1 in Groningen, open op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.
Zienswijzen kunt u tot en met 3 april 2014 zowel mondeling als schriftelijk indienen. Schriftelijk bij de dienst RO/EZ, afdeling BWT, Postbus 7081, 9701 JB Groningen. Wilt u mondeling zienswijzen indienen, belt u dan met het Loket Bouwen en Wonen, tel. 367 81 11. U kunt dan een afspraak maken
met de behandelend ambtenaar.

PASPOORT EN IDENTITEITSKAART TWEE KEER ZO LANG GELDIG
ID-Kaart zonder vingerafdrukken
Door de invoering van de nieuwe Paspoortwet verandert vanaf 9 maart 2014 de geldigheidsduur van paspoorten en identiteitskaarten. Dit geldt alleen voor mensen van 18 jaar en ouder. De geldigheidsduur gaat omhoog van 5 naar 10 jaar.
Een tweede belangrijke wijziging is, dat er vanaf 20 januari 2014 geen vingerafdrukken meer worden afgenomen bij de aanvraag van een Nederlandse Identiteitskaart.
Nieuwe tarieven:
Na 9 maart zijn reisdocumenten tweemaal zo lang geldig. Daarom zijn ze vanaf dat moment ook iets duurder. De prijs van een paspoort voor personen van 18 jaar en ouder gaat omhoog van EUR 50,35 naar EUR 66,95.
Reisdocumenten voor jongeren beneden de 18 jaar worden goedkoper. De geldigheid blijft net als nu 5 jaar.
Op dit moment kost een ID-kaart voor jongeren tot 14 jaar EUR 31,85. Na 9 maart geldt voor alle jongeren onder de 18 jaar een prijs van EUR 28,35.

Geen aanvragen:
In verband met de invoering van de nieuwe Paspoortwet vanaf 9 maart 2014 moeten de systemen worden aangepast.
Op donderdag 6 en vrijdag 7 maart a.s. is het niet mogelijk om aanvragen voor paspoorten en ID-kaarten in te dienen.
Ook spoedaanvragen kunnen dan niet in behandeling worden genomen.

Vanaf maandag 10 maart is het weer mogelijk een paspoort of Nederlandse identiteitskaart aan te vragen.

Raadsvergadering 19 februari
De eerstvolgende raadsvergadering wordt gehouden op woensdag 19 februari a.s., aanvang 19.30 uur in het gemeentehuis. Eerder maakten we bekend dat deze vergadering op 26 februari zou worden gehouden. In verband met de voorjaarsvakantie is de vergadering een week naar voren geschoven.
U bent van harte welkom om de discussies vanaf de publieke tribune te volgen.
Op 19 februari buigt de raad zich ondermeer over de volgende onderwerpen:
o Ontslag en benoeming Ombudsman, mw. W. Kol en benoeming mw. M.H.H. Hermans tot haar opvolger
o Initiatiefvoorstel van de fracties Algemeen belang en Partij van de Arbeid inzake de Winkeltijdenverordening
o Rapportage grondexploitatie Dijkshorn

o Regionaal Transitie Arrangement jeugd
o Benoeming leden welstandscommissie
o Wijziging van de legesverordening 2014
o Verlenging overeenkomst accountant tot 1 juli 2016
o Brief van het college inzake de problematiek van de aardbeving als gevolg van gaswinning met daarbij de ondertekende intentieverklaring "Vertrouwen op herstel en herstel van vertrouwen" van de 9 burgemeesters in het gebied, de Commissaris van de Koning en de minister van Economische Zaken.