Oefening USAR.NL aan Zuidwending in Veendam


Van 8 tot en met 11 april 2014 oefent USAR.NL (Urban Search and Rescue Nederland) in en om een oud pand aan de Zuidwending (hoek Zuidwending/Koppelweg) in Veendam.

Het betreft een pand waar een sloopvergunning voor is afgegeven. Tijdens de oefening staat het stutten van onstabiele bouwwerken centraal, oftewel het gedeeltelijk ingestorte pand in een dusdanige staat brengen dat hulpverleners hun werk veiliger kunnen doen.

Specialistische bijstandseenheid

USAR is een specialistische bijstandseenheid met als missie het verlenen van integrale hulp na een ramp of een zwaar ongeval in binnen- en buitenland, gericht op het redden van mensen en dieren zolang dat nog kan. USAR werkt aanvullend aan lokale hulpverleningsdiensten. Door een oefening als
deze zorgt USAR ervoor dat zij haar internationale classificatie behoudt. In deze oefening gaat het er om dat na het stutten van wanden hulpverleners veiliger kunnen werken.

Oefening

Omwonenden van het pand merken het volgende van de oefening: In de week voorafgaand aan de oefening worden hekken geplaatst en wordt een deel van het pand neergehaald. Vanaf de openbare weg zijn hulpverleners zichtbaar met oranje helm en oranje overall en een grote trailer van USAR waarin hun
basisuitrusting zit. De oefening vindt alleen overdag plaats. Omwonenden zijn vooraf geinformeerd via een brief van USAR.

Veiligheidsregio Groningen

USAR oefent overal in Nederland en zijn deze week in Veendam. Veiligheidsregio Groningen, waar ook de gemeente Veendam een belangrijke partner in is, heeft een samenwerkingspartner als USAR graag te gast in de regio. We zijn geinteresseerd in wat zij doen en wat zij kunnen. Wat concreet
geoefend gaat worden in Veendam kan van toepassing zijn in een aardbevingsgevoelig gebied als Groningen, maar ook als door een andere oorzaak gebouwen instorten zullen we met hen samenwerken.