Provincie Groningen

Groningen, 22 april 2014

Provincie Groningen: Gaswinning moet zo ver terug dat inwoners veilig zijn Dat is de centrale boodschap voor minister Kamp in de zienswijze die het college van GS vandaag vaststelden. De provincie volgt met veiligheid als hoogste prioriteit het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen. Daarnaast geeft de provincie in haar zienswijze op het ontwerpbesluit "Instemming gewijzigd winningsplan Groningenveld" aan dat de minister snel onderzoek moet doen naar zaken die nog onduidelijk zijn. Pas dan kan ook op de lange termijn aardgas gewonnen worden terwijl inwoners veilig in het gebied kunnen wonen. En kunnen schade, problemen en achterstanden worden opgelost. De provincie vindt de informatie die nu beschikbaar is in het winningsplan onvoldoende om het voorgenomen besluit te rechtvaardigen.

Door het sterk terugbrengen van de gaswinning uit vijf clusters rondom Loppersum neemt de minister tijd voor nader onderzoek en het nemen van preventieve maatregelen. Volgens de provincie laten het ontwerpbesluit en de onderliggende onderzoeken nog te veel vragen onbeantwoord om het besluit van de minister voor een periode van 3 jaar definitief vast te kunnen stellen. De provincie wil dat zodra er aanleiding voor is, bijvoorbeeld op basis van de onderzoeksresultaten, het besluit snel door de minister wordt aangepast. Ook wil de provincie dat de minister de nodige voorbereidingen treft voor alternatieven om snel te kunnen reageren mocht de gasproductie verder teruggebracht moeten worden.

De zienswijze van de provincie gaat niet in op zaken die zijn vastgelegd in het document ''Vertrouwen op Herstel en Herstel van Vertrouwen" en zaken die liggen bij de Dialoogtafel.

De zienswijze van de provincie Groningen vindt u op www.provinciegroningen.nl