Immuunsysteem beinvloeden zonder medicijnen


Immuunsysteem beinvloeden zonder medicijnen

6 mei 2014

Print | Verstuur e-mail
Onderzoek van de Universiteit Nijmegen laat zien dat het met concentratie en meditatie mogelijk is om ons immuunsysteem te beinvloeden. Het onderzoek bevestigt daarmee dat de technieken van Wim Hof, bijgenaamd The Iceman, het immuunsysteem kunnen beinvloeden. Het onderzoek naar de methode-Hof,
is gefinancierd door het Reumafonds. Wat de uitkomsten betekenen voor de behandeling van reuma zal nog verder onderzocht moeten worden.

Ontstekingsreuma, zoals bijvoorbeeld reumatoide artritis (RA)en de ziekte van Bechterew, is een ziekte van het immuunsysteem. Het Reumafonds wil alle kansen om reuma de wereld uit te helpen, aangrijpen.

De methode-Hof aangeleerd
In principe kunnen we ons immuunsysteem niet beinvloeden. Wim Hof kan dat met bepaalde technieken wel en kan het daarmee bijvoorbeeld lang uithouden in zeer lage temperaturen. Vandaar zijn bijnaam 'The Iceman'. In het onderzoek van de Universiteit Nijmegen leerden gezonde vrijwilligers zijn
meditatie- en ademhalingstechnieken en werden zij blootgesteld aan kou. Een tweede groep gezonde vrijwilligers leerde de technieken niet. Daarna kregen beide groepen een dood bestanddeel van een bacterie toegediend. Dit zorgt voor griepachtige verschijnselen en tot koorts.

Adrenaline verhoogd, ontstekingswaarden verlaagd
De getrainde vrijwilligers oefenden de geleerde technieken uit gedurende het experiment. De onderzoekers troffen hogere concentraties adrenaline aan in het bloed van de getrainde vrijwilligers vergeleken met ongetrainde vrijwilligers. Ook waren de concentraties van eiwitten die het
immuunsysteem activeren lager en de concentraties van een ontstekingsremmend eiwit veel hoger. Dit duidt op onderdrukking van het immuunsysteem. Ze hadden ook minder last van griepachtige symptomen en koorts dan de vrijwilligers in de ongetrainde groep.

Totaal nieuwe invalshoek
Het Reumafonds financierde dit onderzoek, dat een totaal nieuwe invalshoek betreft om het immuunsysteem te beinvloeden, uit een speciaal budget: het Serendipity-budget. Dit budget is voor onderzoek naar onderwerpen waarvoor elders aanknopingspunten zijn gevonden, maar die binnen de
reumatologie nog nooit zijn onderzocht. De geschiedenis laat zien, dat het soms juist dit soort onderzoeken zijn die tot grote wetenschappelijke doorbraken kunnen leiden. Wat de uitkomsten van dit onderzoek kunnen betekenen voor de behandeling van reuma zal verder moeten worden uitgezocht.

De onderzoekers publiceerden de resultaten van het Nijmeegse onderzoek in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Het tv-programma Een Vandaag besteedt vanavond aandacht aan het onderzoek. (dinsdag 18.15 uur Nederland 1)