50 Plus


Kamerlid van 50PLUS ple it voor nationale rouwdag


Martine Baay, Tweede Kamerlid van 50PLUS, heeft gepleit voor een dag van nationale rouw in verband met de vliegramp waarbij bijna 200 Nederlanders om het leven kwamen.

Dat gebeurde maandag 21 juli in een extra zitting van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken en die van Veiligheid en Justitie. Kamerleden hadden het zomerreces onderbroken om zich door de regering te laten informeren over de stand van zaken met betrekking tot de ramp van de vlucht MH17.

Premier Rutte zei naar aanleiding van het pleidooi van onder anderen Martine Baay en Kamerleden van ChristenUnie en VVD, dat er in Nederland nog geen 'dag van nationale rouw' bestaat, maar dat die wel in het leven geroepen kan worden. "Wij hebben wel een traditie van nationale herdenking. Daarover wil ik in overleg met de nabestaanden van de slachtoffers. Zij hebben daar een grote stem in", zei de premier.

Net als de rest van ons land is ook iedereen binnen 50PLUS verbijsterd over de aanslag die werd gepleegd op een passagiersvliegtuig en die tientallen landgenoten het leven kostte. Levens van mensen die totaal niets te maken hadden met de oorlog die in het gebied in het oosten van Oekraïne wordt uitgevochten.

"Het verdriet slaat om in boosheid als men ziet hoe met de gevolgen van de ramp wordt omgegaan", zegt partijbestuurslid Wim van Overveld. "Respectloos wordt in spullen gegraaid, onderzoekers worden tegengehouden, daders nemen de kans zoveel mogelijk sporen uit te wissen, de rol van Rusland lijkt zeer discutabel en de verantwoordelijke boevenpartij die eerst zo glorieus reageerde heeft blijkbaar niet de moed om de verantwoording voor zijn daden op zich te nemen. En waarom moest het zo lang duren voordat duidelijk werd wat er met de geborgen lichamen ging gebeuren?"

Onder de slachtoffers bevinden zich zonder twijfel ook mensen die 50PLUS een goed hart toedroegen, misschien zelfs lid waren. 50PLUS betuigt diep medeleven met de slachtoffers en hen die ze achterlaten. De partij hoopt, dat het (inter)nationale medeleven een steun voor hen mag zijn om deze slag te verwerken.

Van Overveld zegt verder namens de partij 50PLUS: "Wij hopen tevens, dat deze flagrante schending van fatsoen en beschaving aanleiding zal zijn om onze positie ten opzichte van dergelijke landen te herzien. Wellicht is nuance vaak verstandig, maar soms moet je duidelijk zijn: tot hier en niet verder!"