Ingezonden persbericht


Rutte stijgt van 11e naar 3e plek

Redactie EenVandaag
16 september 2014

Timmermans opnieuw populairste minister
Rutte stijgt van 11e naar 3e plek

Aan de vooravond van Prinsjesdag deed EenVandaag onderzoek naar het vertrouwen in de ministers van het kabinet. Opnieuw is Frans Timmermans degene die het meeste vertrouwen geniet: van de 19.000 deelnemers heeft bijna driekwart (74%) vertrouwen in de minister van Buitenlandse Zaken. Timmermans wordt gevolgd door Jeroen Dijsselbloem (55 procent vertrouwen) en Mark Rutte (41 procent).⤨

Timmermans wordt door de deelnemers vooral geroemd om zijn optreden rond de crisis rond vlucht MH17, maar er zijn meer factoren die een rol spelen. 'Een sterk persoon, écht betrokken bij mensen,' schrijft een deelnemer. 'Hij is intelligent, internationaal erkend en spreekt zijn talen.' ⤨
Opvallend is de derde plaats voor de premier. Vorig jaar rond Prinsjesdag noteerde Rutte nog de elfde plaats met slechts 16 procent vertrouwen - een stijging dus van 25 pprocent. Ook minister van Defensie Hennis krijgt fors meer vertrouwen. Zij stond vorig jaar tiende (met 17%) en is nu vierde met 38%. 'Zo lastig om een departement draaiende te houden en zoveel werknemers tevreden te houden, met al die bezuinigingen,' geeft een deelnemer aan.

Opstelten en Plasterk dalers
De grootste daling is te zien bij de ministers Plasterk (van 5 naar 12) en Opstelten. De minister van Veiligheid en Justitie stond vorig jaar derde en is nu gezakt naar de negende plaats. Een kwart van de deelnemers heeft op dit moment vertrouwen in Opstelten. Toen het kabinet in 2012 aantrad voerde Opstelten nog de ranglijst aan: toen sprak 58 procent van de ondervraagden het vertrouwen in hem uit.

De lijst met ministers*:

1. Timmermans (74 procent)

2. Dijsselbloem (55 procent)

3. Rutte (41 procent)

4. Hennis-Plasschaert (38 procent)

5. Asscher (36 procent)

6. Schultz van Haegen (32 procent)

7. Schippers (31 procent)

8. Bussemaker (28 procent)

9. Kamp (26 procent)
Opstelten (26 procent)
Ploumen (26 procent)
12. Plasterk (25 procent)
13. Blok (17 procent)
*Tussen haakjes het aantal respondenten dat aangeeft vertrouwen te hebben in deze minister

Vanmiddag op NPO Radio 1, van 13.00 tot 17.00 uur, presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek in een speciale Prinsjesdag-uitzending vanuit het gebouw van de Tweede Kamer. Gedurende de uitzending schuiven er diverse ministers en partijleiders aan.

De uitslagen worden vanavond ook in de tv-uitzending van EenVandaag gepresenteerd. In deze speciale uitzending is minister-president Mark Rutte de hoofdgast.

Over dit onderzoek
Aan het onderzoek deden 18.650 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 10 tot en met 15 september 2014.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.
Ingezonden persbericht