50 Plus


50PLUS-senator Jan Nage l hekelt kabinetsbeleid

congres november2015.jpgNagel

Kritiek op de verminderde koopkracht voor miljoenen mensen, op de forse bezuinigingen op de zorg, op de kans op minder netto vakantiegeld, op het gulle gebaar van het kabinet naar de multinationals en op de onredelijke accijnsverhoging op brandstof.

Dat bracht 50PLUS-senator Jan Nagel naar voren in zijn bijdrage aan de Algemene Financiële Beschouwingen in de Eerste Kamer. Hij constateerde dat het einde van het kabinet van VVD/PvdA in zicht is. Volgens Nagel zien vriend en vijand de bui al hangen dat doorregeren na de volgende verkiezing van de Eerste Kamer, in maart 2015, redelijkerwijs niet meer mogelijk is.

Hieronder de belangrijkste passages uit de toespraak die Nagel woensdag 18 november in de Eerste Kamer hield.

"Het komend jaar zal voor miljoenen mensen in het teken van opnieuw verminderde koopkracht staan. Na jaren van niet indexeren en zelfs directe kortingen op de pensioenen, wordt er in 2015 opnieuw niet geïndexeerd en als de rampzalige plannen van dit kabinet met betrekking tot een nieuw pensioenstelsel werkelijkheid worden, zal er volgens het ABP zelfs de komende tien jaar geen indexatie mogelijk zijn. Mensen zijn er al 10 tot 15% op achteruitgegaan en dat zal meer dan verdubbelen. De berekeningen door het NIBUD liegen er niet om. Ouderen die zorg en ondersteuning nodig hebben kunnen volgend jaar wel eens een koopkrachtachteruitgang ondervinden van 4,8%. Voor de ouderen minder koopkracht, minder consumptie en minder stimulans voor de economie."

"AOW'ers worden als voorbeeld genoemd van mensen die hun koopkracht behouden. Maar als ze er in januari gemiddeld een tientje bijkrijgen, is dat al verdwenen in de hogere zorgpremie. De huren zijn alleen al de afgelopen twee jaar met vaak meer dan 9% gestegen, talrijke andere maatregelen tasten het inkomen verder aan van juist de mensen die al zoveel hebben ingeleverd. Het gaat om de optelsom en de opeenstapeling van lastenverzwaringen. Forse bezuinigingen op de zorg, verhoging van de AOW-leeftijd met bijbehorend inkomensgat, de afschaffing van de uitkering voor jongere partners, de verlaging van de ouderenkorting, het hogere ziektekostenrisico en noem maar op. Ouderen kunnen niet staken maar slechts afrekenen op 18 maart volgend jaar bij de Provinciale Statenverkiezingen en alle peilingen wijzen er op dat dit ook gaat gebeuren."

"Het kabinet worstelt op alle gebieden met bezuinigingen die de burgers treffen en zelfs de trouwe gedoogvrienden te ver gaan. Zo lazen we gisteren in de krant dat er een gat in de begroting van justitie van 200 miljoen euro dreigt te ontstaan omdat er onvoldoende steun is voor de bezuinigingen op rechtsbijstand en griffierechten. Volgens de berichten maken de minister Opstelten en staatssecretaris Teeven een tot nu toe vruchteloze rondgang langs de oppositiepartijen en dat dreigt een enigszins beschamende vertoning te worden. Zou het geen voorkeur verdienen deze voorgenomen bezuiniging ongedaan te maken?"

"Vanmorgen bericht de Telegraaf dat het vakantiegeld volgend jaar minder wordt. Zelfs tot 12 % voor de middengroepen. Kan de staatsecretaris dit bevestigen? En hoe zit het met de eindejaarsuitkeringen en 13e maand. Worden die ook minder en zo ja met hoeveel?"

"Waar aan de ene kant de regering bij gewone mensen schraapt wat er te schrapen valt, is ze aan de andere kant uiterst mild en gul als het om de multinationals gaat. CDU-minister Schäuble van Financiën in het kabinet Merkel vindt dat Nederland te weinig doet aan de winsten van buitenlandse multinationals, die volgens hem in Nederland hoger belast zouden moeten worden. Voor hen is Nederland een belastingparadijs omdat grote bedrijven via uiterst lage belastingen op licenties en patenten in Nederland en de Antillen hun winsten sterk kunnen opvoeren. In Amsterdam, zo luiden de berichten, staat een pand waar wel 6000 brievenbusfirma's staan geregistreerd. De Duitse minister pleit er voor deze belastingvermijding keihard aan te pakken. Om het in deze tijd passende taal te zeggen: Kan het kabinet zich in deze schildering herkennen en is het bereid om zoals de Duitse regering vraagt deze problematiek aan te pakken?"

"Het was 50PLUS die als eerste partij het idee lanceerde om het mogelijk te maken dat ouders en grootouders hun kinderen en kleinkinderen een extra bedrag mochten schenken om een huis te kopen of te verbouwen of het aflossen van een bestaande hypotheek. Dit jaar mag dit 31 december tot maximaal 100.000 euro. Helaas wil het kabinet deze ook voor de bouw goede maatregel niet verlengen. Naar de mening van 50PLUS betekent het wel dat deze maatregel dit jaar ook optimaal uitgevoerd moet kunnen worden. Ons bereikte het bericht dat dit onmogelijk wordt gemaakt. Mensen hadden op 6 februari 2014 een schenking gedaan van 49.000 euro en wilden onlangs de resterende 51.000 euro overmaken. Van de Rabobank ontvingen zij de volgende letterlijke e-mail:

`Wij hebben op 6 februari 2014 een aflosnota voor u opgemaakt om vanuit een eenmalige schenking EUR 49.000,- af te boeken op lening xxx. Ook al is het bedrag van EUR 100.000 niet volledig verbruikt, u mag dan niet nogmaals extra vergoedingsvrij aflossen vanuit schenking. Helaas is het voor u dus niet mogelijk om nogmaals extra af te lossen vanuit schenking van uw ouders'.

50PLUS is van mening dat dit volkomen in strijd is met de bedoeling van de dit jaar geldende maatregel. Wij verzoeken de bewindsman met de grootst mogelijke spoed, want haast is gelet het gevorderde jaar geboden, de Rabobank en eventuele andere banken duidelijk te maken dat het gaat om een totaalgift over het gehele jaar en dat dergelijke blokkades onjuist zijn."

"Een ander punt is de onredelijke accijnsverhogingen op brandstof. Hardwerkende mensen zien hun bedrijf, vaak familiebedrijf, ten onder gaan omdat ze de oneerlijke concurrentie met pompen vlak over de grens niet kunnen volhouden. Dit kabinet heeft de mond vol over werkgelegenheid en banen creëren. Klopt het dat er in deze branche in de grensgebieden ruim 600 banen verloren zijn gegaan? Kan het kabinet niet overwegen ter voorkoming van nog grotere verschillen, met alle gevolgen van dien, de inflatieverhoging komend jaar achterwege te laten?"