Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB)


18-11-2014Situatie vogelgriep lijkt stabiel

De situatie lijkt stabiel; er zijn geen nieuwe besmettingen op bedrijven gevonden. De NVWA wil geen enkel risico lopen en blijft vasthouden aan de regels tijdens standstill.

Naar verwachting komt in de loop van de avond meer duidelijkheid over de screening van de bedrijven die zich in een bredere straal van 10 kilometer van het geruimde bedrijf bevinden. Als de uitslagen bekend zijn, zal de overheid duidelijk maken welke vervolgstappen ondernomen gaan worden. Langzaam groeit de hoop dat er geen nieuwe besmettingen worden gevonden.

Nog geen ontheffingsmaatregelen
Er komen tijdens de standstill, tot woensdag ongeveer 12 uur, geen uitzonderingen of ontheffingsmaatregelen. LTO/NOP willen wel knelgevallen inventariseren. LLTB-leden kunnen daarvan alvast melding doen via info@lltb.nl of JvDiepen@lltb.nl. Op dit moment wordt nog niet gesproken over eventuele schadeloosstellingen voor ondernemers die hierdoor onnodig in de problemen zijn geraakt. Prioriteit heeft nu het beteugelen van de crisis om daarna op basis van de inventarisatie de werkelijke schade in beeld te brengen en daarover afspraken te maken.

Onduidelijkheid over gemengde bedrijven
Er is onduidelijkheid over de lijst pluimveebedrijven die op dit moment wordt gebruikt door de NVWA. Bedrijven worden geregistreerd op basis van het KIPnummer. NZO raadpleegt via het KIP systeem van Commore (UBN nummers en registratie in I&R-systeem pluimvee) om tot een actuele lijst te komen. Aan het kipnummer is een locatie verbonden welke geblokkeerd wordt. Op moment dat een ondernemer meerdere locaties heeft zal hij, indien op al deze locaties professioneel pluimvee wordt gehouden, ook een kipnummer hebben en geblokkeerd zijn. Indien op een van de locaties geen professioneel pluimvee gehouden wordt, is deze locatie niet geblokkeerd en kan men vrij dieren of producten (niet gerelateerd aan pluimvee) verhandelen. De NVWA werkt met een lijst van bedrijven die naast pluimvee ook melkvee hebben. Deze is verstrekt door DG, maar niet actueel en up tot date. NZO heeft deze vandaag aan de NVWA overhandigd met het verzoek met deze lijst te werken.

Vanuit LTO/NOP en NZO worden de ondernemers nu verzameld die geen gemengd bedrijf hebben, maar wel als zodanig geregistreerd staan. Deze worden doorgegeven aan RVO en NVWA. Onduidelijkheden rond registratie kunnen LLTB-leden melden via info@lltb.nl of JvDiepen@lltb.nl. Â

Salmonellatest vleeskuikens
Ook het eventueel verlengen van de geldigheidstesten van salmonella bij kuikens die eigenlijk al naar de slacht hadden gemoeten, is door LTO/NOP aangekaart. Testen zijn over het algemeen 14 dagen geldig; dat is in IKB vastgelegd, maar dit moet kortgesloten worden met NVWA. De toezegging is gedaan dat hier morgen duidelijkheid over komt.

Alertheid blijft het devies
Het advies voor pluimveehouders om alert te zijn op signalen blijft onverminderd van kracht. Als er licht afwijkende verschijnselen zijn, wordt geadviseerd om dit direct te melden bij de NVWA. Na lichte verschijnselen kan de uitval na drie, vier dagen ineens sterk oplopen.

Houd ook het Vogelgriepdossier in de gaten.